enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

UN Global Compact Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında gerçekleşen Geleceğin Zirvesi ve Liderler Zirvesi’ne katıldı

Birleşmiş Milletler (BM) 79.

UN Global Compact Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında gerçekleşen Geleceğin Zirvesi ve Liderler Zirvesi’ne katıldı
28.09.2024 12:49
0
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurul toplantıları kapsamında gerçekleşen Geleceğin Zirvesi’nde hükümetler 22 Eylül’de küresel sorunlara yönelik çözümler ile adil ve sürdürülebilir bir dünya için Gelecek Paktı’nı kabul etti.

Aynı hafta BM Genel Kurulu ve Geleceğin Zirvesi kapsamında gerçekleşen UN Global Compact 2024 Liderler Zirvesi’nde, Türkiye Ülke Ağı geniş bir temsille yer aldı. Türkiye’den iş dünyası liderleri sürdürülebilir finans, toplumsal cinsiyet eşitliği, yönetişim ve inovasyon konulu oturumlara konuşmacılarak katıldılar ve şirketlerin katkısını vurgulayan çalışmalarını ve stratejilerini paylaştılar. 

 

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu 22 Eylül’de küresel zorluklara karşı daha etkin, kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek amacıyla Gelecek Paktı’nı kabul etti. Yapay zeka yönetişiminden iklim değişikliğiyle mücadeleye, toplumsal cinsiyet eşitliğinden finansal sistemlerin yeniden yapılandırılmasına, barış ve güvenlikten küresel yönetişimin yeniden tanımlanmasına kadar geniş bir yelpazede konuları ele alan Pakt, sürdürülebilir kalkınmanın hızlandırılması için kritik bir rol oynuyor. Pakt’ın hedeflerinin sahada anlamlı bir dönüşüm yaratmasını sağlamak için özel sektör de dahil olmak üzere tüm paydaşların desteğine olan ihtiyaç var.

 

BM Genel Kurulu ve Geleceğin Zirvesi kapsamında 24-25 Eylül tarihlerinde New York’ta düzenlenen UN Global Compact Liderler Zirvesi; dijital inovasyon, yapay zekâ ve hızlı teknolojik gelişmeler döneminde risk ve krizlerin ele alındığı bir platform sundu. Liderler Zirvesi herkes için sürdürülebilir bir dünya ve refah yaratılması için iş dünyası liderleri, BM, akademi ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi. Zirvenin ilk gününde kriz zamanlarında iş dünyasının rolü, hızla gelişen teknolojik ve dijital dönüşümler kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma yolunda özel sektörün atabileceği adımlar tartışıldı. Toplantının ikinci gününde ise insan hakları, iklim değişikliğiyle mücadele, inovasyon, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iyi yönetişim temalarında interaktif atölyeler düzenlendi. 

 

24 Eylül Salı günü düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Tasarlamak: Hakkaniyet Hedeflerine Ulaşmak için Pratik Araçlar” (Gender Equality by Design: Practical Tools to Reach Equity Goals) başlıklı panelde Yıldız Holding Kamu İlişkileri Genel Müdürü ve Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş yer aldı. “Yönetişimin Geleceği Dönüşümsel” (The Future of Governance is Transformational) başlıklı panele ise ARGE Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Argüden konuşmacı olarak katıldı. Aynı gün gerçekleşen “Etki için Yenilik: SKA’lar için Dönüştürücü Çözümler” (Innovative for Impact: Transformative Solutions for the SDGs) oturumunda Türkiye’den Norm Holding Metod Mühendisi Elif Yeğen, Sürdürülebilirlik Kıdemli Uzmanı İzel Özgür Tekeli ve Strateji ve Geliştirme Uzmanı Berk Akşit SKA İnovasyonu Programı kapsamında geliştirdikleri, titreşimden enerji üreten projelerini sundular.

 

SKA’lara ulaşmak ve sorunları çözmek için uluslararası işbirliği 

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve UN Global Compact CEO’su Sanda Ojiambo’nun ev sahipliğinde yapılan Özel Sektör Forumu’na Türkiye’den DeFacto Online CEO’su Önder Şenol katıldı. 26 Eylül’de UN Global Compact tarafından düzenlenen “İş Dünyası ve İnsan Hakları Yuvarlak Masa Toplantısı”na (Business and Human Rights Roundtable) Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen katıldı. UN Global Compact tarafından düzenlenen SKA Yatırım Forumu’nda (SDG Investment Forum) Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Direktörü Kerem Tezcan “Sürdürülebilir Finans Devrimi: Finansal Pazarlarda Aksiyon ve İnovasyonu Hızlandırmak” (Revolutionizing Sustainable Finance- Accelerating Action and Innovation in Financial Markets) başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer aldı. 

 

23-27 Eylül tarihleri arasındaki BM Genel Kurul haftasında UN Global Compact ülke ağları da aktif bir şekilde katkı sağladı. UN Global Compact Çin Ülke Ağı ev sahipliğinde yapılan “İklim Risklerini İş Fırsatlarına Çevirerek Sürdürülebilir Gelecek” (Sustainable Future by turning Climate Risks into Business Opportunities) başlıklı panele DeFacto Online CEO’su Önder Şenol katıldı. 

 

Avrupa’nın SKA’lara Yönelik İlerlemesi Tartışıldı

 

BM Genel Kurul haftasında ayrıca UN Global Compact Türkiye, Fransa, İtalya ve İspanya Ülke Ağları ev sahipliğinde “2024 Avrupa SKA Barometresi” (2024 European SDG Barometer) başlıklı bir etkinlik düzenlendi. 

 

Etkinlikte UN Global Compact Avrupa Yerel Ağları işbirliğinde düzenlenen; şirketlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) dair bilgi seviyelerini, SKA’lar hakkında çalışmalarını ve SKA’ları stratejilerine nasıl entegre ettiğini ölçmeyi hedefleyen Avrupa çapındaki en kapsamlı araştırmasının sonuçları açıklandı. 10 ülkeden 1.422 şirketin katıldığı araştırmaya göre Avrupa’da şirketler stratejilerini SKA’larla uyumlandırmada ilerleme kaydediyor. Bu uyum, yeni düzenlemelerle daha da güçleniyor. Bununla birlikte şirketler hedeflerini somut uygulamalara dönüştürme; ilerlemelerini ölçme ve şeffaf bir şekilde ve raporlama alanlarında desteğe ihtiyaç duyuyor.

 

Şirketlerin iyi uygulamaları paylaşıldığı bölümde UN Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele modere ettiği “Hedeflerden Dönüşüme: Şirketlerin Başarısı için Ölçme, Değerlendirme ve SKA Etkisi Raporlama” (From Targets to Transformation: Measuring, Evaluating and Reporting SDG Impact for Business Success) başlıklı panelde Sabancı Holding Sürdürülebilirlik Direktörü Derya Özet Yalgı konuşmacı olarak katıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı