enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazartesi Açık
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C

EÜ Konservatuarında müzik, beden ve omurga ilişkisi konuşuldu

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı (DTMK) tarafından müzik, beden ve omurga ilişkisi konusunda konferans düzenlendi.

EÜ Konservatuarında müzik, beden ve omurga ilişkisi konuşuldu
13.06.2022 12:00
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı (DTMK) tarafından müzik, beden ve omurga ilişkisi konusunda konferans düzenlendi. EÜ DTMK Konferans Salonunda düzenlenen programa EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansı Pilates Antrenörü ve Klarnet Sanatçısı Deniz Demirasal verdi.

 

Natürel omurga, beden anatomisi, müzisyenlerdeki duruş bozuklukları, beden ağırlığı ile yapılabilecek egzersizler konusunda bilgiler veren Demirasal,“Çoğu rahatsızlığımız duruş bozukluklarından kaynaklanıyor. Oturma şeklimizden yolda yürümemize kadar her anımızda bizi etkileyen duruş pozisyonumuzu doğru konumlandırmadığımızda, ileriki yaşlarda kamburluk ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklar yaşayabiliriz. Bunun gibi sıkıntılarla karşılaşmak istemiyorsak natürel omurga pozisyonunda durmamız gerekmektedir. Natural omurga pozisyonu belimizden destek alarak göğüs kafesimizi 2 santimetre yukarı doğru kaldırarak dik bir şekilde oturmaya denir” dedi.

 

“Ağır müzik aletleri kas ve eklem ağrılarına yol açabiliyor”

Enstrüman çalan bireylerin yanlış ve sabit duruş pozisyonlarının kalıcı sakatlıklara yol açabileceğini söyleyen Demirasal, enstrüman çalmaya başlamadan önce mutlaka egzersiz yapılması gerektiğini ifade etti. Demirasal, “Ağır kilolara sahip müzik aletleri kas ve eklem ağrılarına yol açabiliyor. En problemsiz enstrümanları kullanan bireylerde bile boyun düzleşmeleri, el bileklerinde fıtıklar, kemik yamulmaları gibi sıkıntılar oluşabiliyor. Her gün 10 dakika gibi kısa süreli antrenmanlarla bu sıkıntıların önüne geçilebilir ve çok basit hareketlerin bile ne kadar etkili olacağını tahmin edemezsiniz” diye konuştu.

 

Sağlıklı ve fit bir bedene sahip olmanın nasıl olacağı üzerine konuşan Demirasal, “Kuvvetlenen kas küçülür. Düzenli antrenmanlarla kaslarımızı kuvvetlendirdikten sonra incelmek çok kolay çünkü küçülen kas kemiğe yakınlaşır. Ancak küçülen kas esneyemediği için ani hareketlerle zarar görebilir. Bu sebepten egzersiz hareketlerini yaparken dikkatli ve olabildiğince yavaş olmak gerekir. Eşit miktarda kuvvet oldukça önemli. Örneğin kolumuzu yavaşça yukarı kaldırıyorsak hızlıca indirmemeliyiz” dedi.

 

Demirasal konferans boyunca katılımcılara duruş bozukluğuna yönelik egzersiz çalışmaları örnekleri de gösterdi. Konferans sonunda Prof. Dr. Gülbey Usta, katılımlarından dolayı Demirasal’a teşekkür etti. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.