enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,7234
EURO
35,2285
ALTIN
2.445,76
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Pazartesi Açık
31°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C

Tiryaki Agro, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Üretimi Konusunda Tüpraş’la Tedarik ve Ticaret Sözleşmeleri İmzaladı

Tiryaki Agro, global tarım ürünleri tedariği ve işlemesindeki uzmanlığı ile Tüpraş’ın Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimi için, ikinci nesil bitkisel ve hayvansal atık ve kalıntı yağlar kaynaklı hammaddeleri tedarik edecek.

Tiryaki Agro, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Üretimi Konusunda Tüpraş’la Tedarik ve Ticaret Sözleşmeleri İmzaladı
13.05.2024 10:54
0
A+
A-

Tiryaki Agro, global tarım ürünleri tedariği ve işlemesindeki uzmanlığı ile Tüpraş’ın Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimi için, ikinci nesil bitkisel ve hayvansal atık ve kalıntı yağlar kaynaklı hammaddeleri tedarik edecek.

Türkiye’nin lider, dünyanın ise önde gelen tarım ürünleri tedarik zinciri şirketi Tiryaki Agro, büyüme stratejisinin temelini oluşturan sürdürülebilir biyoekonomik faaliyetler konusunda önemli bir anlaşmaya imza attı. Tiryaki Agro, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi Tüpraş ile, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) üretimine yönelik olarak atık ve kalıntı yağlar kaynaklı hammaddelerin uzun süreli tedariği için anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile, Tiryaki Agro’nun tarım ürünleri tedarik zinciri konusundaki global uzmanlığıyla, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi ve enerji sektörünün lider oyuncusu Tüpraş’ın deneyimi bir araya gelecek.

Tiryaki Agro, söz konusu proje için tedarik zinciri yönetimindeki global gücünü kullanacak, ayrıca temizleme ve ön işleme tesisleri kurmak üzere 100 milyon dolara yakın yatırım gerçekleştirecek.   Anlaşma çerçevesinde; Tüpraş ve Tiryaki Agro 2025 yılından itibaren SAF hammaddelerinin ticaretine başlayacak. Tüpraş’ın SAF üretimine ilişkin tesisinin tamamlanmasının ardından da 10 yıl süre ile Tüpraş’a hammadde tedarik edilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tiryaki Agro CEO’su Süleyman Tiryakioğlu, Tiryaki Agro’yu biyoekonomi alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak tanımladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Biyoekonomi, yenilenebilir biyolojik kaynakların işlenmesi ve bunun sonucunda çıkan ürünlerin gıda, yem, kimya ve enerjide kullanılarak değer yaratılmasını kapsıyor. Enerji, kimya ve tarımın kesişim kümesi bugün belirgin şekilde büyüdü, biz de buna paralel olarak endüstriyel tarım ürünlerinin tedarik zincirinde, gıda ve yem güvenliği, biyoçeşitlilik ve etkin toprak kullanımı gibi konulara da dikkat ederek,  atık ve kalıntı yağlardan oluşan jet yakıtı hammaddeleri ile çeşitli biyoendüstriyel ürünlerin üretimi konusunda yatırım kararları aldık. Tüpraş’ın Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimi tesisi için uzun vadeli hammadde tedariği anlaşması imzalamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yenilenebilir yakıtlar alanındaki katma değerli çalışmalarımızı, Türkiye’nin lider ve bölgenin önde gelen  SAF üreticilerinden biri olmaya aday Tüpraş‘ın kullanımına sunarak, Türkiye’nin SAF alanında öncü ülkelerden biri olmasına hizmet etmeyi hedefliyoruz.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE BÜTÜNSEL YAKLAŞIM

Tarım tedarik zincirinin üretimden depolamaya, işlemeden lojistiğe, ticaretten nihai tüketiciye ulaşan her halkasını en verimli şekilde yöneten Tiryaki Agro, tarıma dayalı enerji projeleri, sürdürülebilir-rejeneratif tarım uygulamalarının geniş coğrafyalarda uygulanması, Ar-Ge tabanlı yeni ürünlerin geliştirilmesi, tarım ürünlerinin ileri işlemesi yoluyla fonksiyonel gıda ve yem üretimi ve değer yaratan tarım ürünleri tedarik zinciri entegrasyonları konusunda yatırımlarını sürdürüyor.

Bu yatırımların odağında Türkiye ve yakın coğrafyalarda bitki bazlı protein üretimi, soya kırım tesisleri ve Afrika’da yağ tesisleri ile nişastalar ve türevlerine ilişkin planları bulunuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı