enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1747
EURO
37,1862
ALTIN
2.936,79
BIST
8.956,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
19°C

Testosteron düşüklüğünün 10 belirtisi

Erkeklerde birincil cinsiyet hormonu olan testosteron, kas kütlesi, kemik yoğunluğu, kırmızı kan hücreleri üretimi ve cinsel işlevler gibi birçok fizyolojik süreçte yer alıyor.

Testosteron düşüklüğünün 10 belirtisi
16.10.2024 13:32
0
A+
A-

Erkeklerde birincil cinsiyet hormonu olan testosteron, kas kütlesi, kemik yoğunluğu, kırmızı kan hücreleri üretimi ve cinsel işlevler gibi birçok fizyolojik süreçte yer alıyor. Bu sebeple testosteron seviyesinin düşmesinin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Testosteron düşüklüğü genellikle yaşla birlikte artsa da bazen genç yaşlarda da ortaya çıkabilir” dedi.

Testosteron düşüklüğü belirtilerini paylaşan Prof. Dr. Koylan, şüphesi olan kişilerin doktora başvurmasının önemine vurgu yaptı.

1. Cinsel istekte azalma

Testosteron, cinsel dürtü veya libido üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Testosteron seviyelerindeki düşüş, cinsel istek azalmasına neden olabilir. Araştırmalar, testosteron replasman tedavisinin düşük libido yaşayan erkeklerde cinsel isteği artırabildiğini gösteriyor.

 

2. Sertleşme sorunları

Testosteron, ereksiyonların elde edilmesi ve sürdürülmesinde kritik bir rol oynar. Düşük testosteron seviyeleri sertleşme sorununa yol açabilir. 

 

3. Kas kütlesinde azalma

Testosteron, kas büyümesi ve gücünde önemli bir faktör. Testosteron eksikliği, kas kütlesinde azalma ve kas gücünde düşüş ile ilişkilendiriliyor. Bir araştırma, testosteron replasmanının kas kütlesini ve gücünü artırabileceğini gösteriyor.

 

4. Vücut yağında artış

Testosteron, yağ dağılımını düzenler. Düşük testosteron seviyeleri, vücut yağının özellikle abdominal bölgede artmasına yol açabilir. Bu durum, insülin direnci ve metabolik sendrom riskini artırabilir.

 

5. Kemik yoğunluğunda azalma

Testosteron, kemik yoğunluğunu korumada önemli bir rol oynar. Düşük testosteron seviyeleri, osteoporoz yani kemik erimesi ve kırık riskinde artışa neden olabilir. Kemik yoğunluğundaki bu azalma, yaşlı erkeklerde daha belirgin hale gelir.

 

 6. Yorgunluk ve enerji eksikliği

Düşük testosteron seviyeleri, sürekli yorgunluk ve enerji eksikliği hissine yol açabilir. Çeşitli çalışmalar, düşük testosteron seviyelerinin yorgunluk ve depresyon belirtileri ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

 

7. Ruh halinde kötüleşme ve depresyon

Testosteron seviyelerinin düşmesi, ruh hali değişikliklerine ve depresyona neden olabilir. Araştırmalar, testosteron replasmanının bazı erkeklerde depresyon belirtilerini hafifletebileceğini öne sürüyor.

 

8. Zihinsel keskinlikte azalma

Testosteron, bilişsel işlevler üzerinde de etkiye sahip. Düşük testosteron seviyeleri, konsantrasyon güçlüğü, hafıza problemleri ve azalmış zihinsel keskinlik ile ilişkilendiriliyor. Testosteron tedavisinin bilişsel işlevleri iyileştirebileceğine dair bazı kanıtlar da var.

 

9. Kan hacminde azalma ve anemi

Testosteron, kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarır. Düşük testosteron seviyeleri, düşük kan hacmi ve anemiye yol açabilir. Bu durum, genellikle yorgunluk ve düşük enerji seviyeleri ile ilişkilidir.

 

10. Vücut kıllanmasında azalma

Testosteron, vücut kıllanmasının düzenlenmesinde rol oynar. Düşük testosteron seviyeleri, vücut ve yüz kıllarının azalmasına yol açabilir. Bu durum, hormonal dengesizliklerin bir işareti olabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı