enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,1885
EURO
37,8843
ALTIN
3.407,19
BIST
9.914,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
12°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C
Pazar Yağmurlu
7°C
Pazartesi Yağmurlu
6°C

ROSATOM 2024’te Yurt Dışında 140’tan Fazla Buluş İçin Patent Aldı

Bu, 2023 yılı rakamına kıyasla bir buçuk kat artış anlamına geliyor.

ROSATOM 2024’te Yurt Dışında 140’tan Fazla Buluş İçin Patent Aldı
13.02.2025 17:02
0
A+
A-

Bu, 2023 yılı rakamına kıyasla bir buçuk kat artış anlamına geliyor. Tüm patentler, gelişmiş enerji sistemleriyle ilişkili teknolojilerin haklarını koruyor 

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, 2024 yılında yurt dışında 30’dan fazla ülkede buluşları için 280’nin üzerinde patent başvurusunda bulundu. Şirket, bu patentlerden 140’tan fazlasını tescil etti. İlgili teknolojiler şu anda kullanılıyor ve ekipmanlar etkili şekilde çalışıyor. Patentler, 3 + Nesil VVER-1200, VVER-TOI reaktörlerine sahip Nükleer Güç Santralleri’nin (NGS), hızlı reaktörlerin, yüzer nükleer güç santraller için ekipmanlar ve küçük modüler reaktör (SMR) tabanlı NGS’lerin teknolojileriyle ilgili haklarını koruyor. 

Uzmanlar, geçen yıl yurt dışında patenti alınan, sektördeki en umut verici ve önemli teknolojik gelişmeler arasında, Rosatom’un mühendislik bölümünün iştiraki Atomenergoproekt tarafından geliştirilen pasif ısı çekişi sistemini izleme cihazını öne çıkarıyor. Cihaz ve yenilikçi izleme yaklaşımı, NGS’nin, pasif ısı çekişi sisteminin çalışabilirliğinin hızlı bir şekilde değerlendirilmesini sağlayarak, işletme güvenliğini artırıyor. 

Bir diğer yenilik ise aktinit tuzlarının monofazik tozlarını üreten bir cihaz. Cihaz, uranyum ve plütonyum gibi aktinit elementlerin tuzlarını sentezlemede kullanılıyor.  Bu tuzlar nükleer yakıt peletlerinin üretilmesinde öncü görevi görüyor. Cihaza ek olarak, Rosatom’un bilim bölümüne bağlı VG Khlopin Radyum Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, daha önce birden fazla aşamaya olan ihtiyacı ortadan kaldırarak tek aşamada aktinit tuzlarının monofazik kuru tozlarının üretimini sağlayan tozların üretiminde yeni bir yaklaşım geliştirdiler. Bu, sürecin etkinliğini, kimyasal ve nükleer güvenliğini artırırken, ilgili radyoaktif atığı da azalttı. 

Dikkat çeken bir diğer buluş ise yakıt demeti üretimiyle ilgili yeni bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, Rosatom’un yakıt bölümüne bağlı Novosibirsk Kimyasal Konsantreler Tesisi uzmanları tarafından geliştirildi. Buluş, nükleer yakıt üretim sürecinin etkinliğini artırmayı amaçlıyor.  

Rosatom’un, sanayi şirketlerine patent alma ve fikri mülkiyeti yönetme konusunda yardımcı olan iştiraki Bilim ve Yenilikler Operasyonlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Artem Vernigora, konuyla ilgili şunları söyledi: “Rosatom aktif olarak yeni pazarlar arayışında. Şu anda şirketin birikmiş yurt dışı siparişleri Çin, Türkiye, Mısır, Macaristan, Hindistan ve Bangladeş’ten olanlar dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere 10 ülkeden hem büyük hem de küçük 39 üniteyi içeriyor. Şirket, yurt dışında patent alarak Rus bilim insanlarının fikri mülkiyetini korurken, teknolojik iş birliklerini geliştirmeye kararlı. Son üç yılda, bu alandaki büyüme oranları hızla yükseldi. İç kaynaklar, önceki yıllarda başlatılan çalışmalara devam etmek için yeniden tahsis ediliyor. 50’den fazla patent ailesine ait 800’den fazla başvuru ve patent bekliyor. Ayrıca, mucit şirketlerin VVER proje teknolojilerinin patentlenmesi sürecine katılımının artması bekleniyor. Rosatom, ayrıca icatları belirli ürünlerle ilişkilendirmeyi, gelecekte yabancı NGS’ler için mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmelerinin fiyatlarına patent maliyetini dahil etmek için bir mekanizma oluşturmayı ve tanıtmayı amaçlıyor. Bu, Rosatom’un yabancı patent uygulamasının geliştirilmesinde önemli bir adım olacak. Bu girişimler, patent sayısının artmasına ve Rus bilim insanlarının itibarının yükselmesine katkıda bulunacaktır.”   

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı