enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0929
EURO
37,9570
ALTIN
2.817,33
BIST
9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C
Cumartesi Yağmurlu
24°C

Osmangazi’den 11 Eylül’e özel ‘Kurtuluş’ paneli

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yıldönümünü dolayısıyla gün boyu süren etkinlikler düzenledi.

Osmangazi’den 11 Eylül’e özel ‘Kurtuluş’ paneli
11.09.2024 20:55
0
A+
A-

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yıldönümünü dolayısıyla gün boyu süren etkinlikler düzenledi. Bu etkinliklerden biri olan ‘Bursa’nın Kurtuluşu’ panelinde konuşmacı olarak yer alan akademisyenler, kentin işgalinde yaşananları ve Bursa’nın kurtuluşu için verilen mücadeleyi, fotoğraflara dayalı sunumla katılımcılara aktardı. 

 

Bursa’da 2 yıl, 2ay, 2 gün süren Yunan işgalinin sona ermesinin 102’inci yılı, Osmangazi Belediyesi tarafından hazırlanan birbirinden özel etkinlikler ile kutlanıyor. Gün boyu süren etkinlikler, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen Bursa’nın Kurtuluşu paneli ile devam etti. Osmangazi Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen panele Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Saime Yüceer’in yaptığı panelde, konuşmacı olarak Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan, Doç. Dr. Betül Batır, Prof. Dr. Nesrin Karaca ve Sosyolog Mutlu Çınar yer aldı.

 

“Bursa işgal edildiği için TBMM kürsüsüne siyah örtü örtüldü”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını yapan Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, “102 yıl önce Bursa, düşman işgalinde oldukça karanlık günler geçirdi. Bursa halkı özgürlüğe olan inancını hiç kaybetmedi. Bursa’nın işgalinin üzüntüsü tüm Türkiye’ye yansıdı. Bursa işgal edildiği için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kürsüsüne siyah bir örtü örtüldü. 2 yıl, 2ay, 2 gün sonra bu örtü kalkarak yerini al sancağımıza bıraktı. Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yılında başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi minnetle, rahmetle ve şükranla anıyoruz” dedi. 

 

“Yunan komutanın Osman Gazi’nin Türbesi’nde yaptığı saygısızlık hiç unutulmadı”

 

Panelistler arasında ilk konuşmayı gerçekleştiren Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan,  Yunanistan’ın megali idea yani tüm Rumları tek bir devlet altında birleştirmeyi ve İstanbul merkezli büyük Yunanistan’ı kurmayı amaçlayan düşünce ile Bursa’yı ve çevre illerini işgal ettiğine vurgu yaptı. İngilizlerin de işgal sırasında Yunanlılara destek verdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Arslan, işgal sürecinde Bursa halkına yapılan işkence, vahşet ve zulümleri, çekilmiş olan fotoğraflar ile katılımcılara aktardı. Yunan Başbakan Eleftherios Venizelos’un oğlu olan Sofiklis Venizelos’un Osman Gazi’nin Türbesi başında çektirdiği fotoğraf ile yaptığı saygısızlığın hiç unutulmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Karabağ, bu fotoğraf Milli Mücadele ateşini daha da körükledi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Türk ordusu, 11 Eylül 1922 yılında Bursa’yı düşman işgalinde kurtardı” diye konuştu 

 

Savaş kahramanı Şükrü Naili Paşa yad edildi

 

Paneldeki bir diğer konuşmacı Doç. Dr. Betül Batır da, ‘Bursa’nın Kurtuluşu ve Şükrü Naili Paşa’ konu başlığında yaptığı konuşmasında, “Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşu sırasında Türk ordusunun başında şehre giren 3. Kolordu Komutanı Şükrü Naili Paşa, 11 Eylül tarihinde Bursa’nın merkezini düşman işgalinden kurtardı. Düşman, Mudanya ve Karacabey’e doğru kaçtı. 11 Eylül günü akşamüzerine doğru düşman, Gündoğdu, Çağlayan ve Aksungur istikametinde yakalandı. 12 Eylül gününün sabahı ise kolordunun yaptığı taarruz ile düşman işgali tamamen sona erdi. Mudanya’da düşmandan milyonlarca liralık savaş ganimeti elde edildi.  Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu, memleketi düşmandan tamamen kurtarmak adına Bandırma istikametine yöneldi ve Bandırma da işgalden kurtarıldı” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Betül Batır, Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği ve en güvendiği arkadaşlarından olan Şükrü Naili Paşa’nın İstanbul’un kurtuluşunda da önemli görevler aldığını ve kendisinin İstanbul’a at üzerinde giren paşa olarak bilindiğini söyledi.

 

Prof. Dr. Nesrin Karaca ise ‘Milli Mücadele ve Bursa’nın İşgalinin Edebiyata Yansıması’ konu başlığındaki konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Falih Rıfkı, Mehmet Asım, Reşat Nuri Güntekin ve daha birçok edebiyatçının Bursa’nın işgali üzerine yazmış oldukları şiirleri ve yazıları katılımcılara okudu.

 

Bursa’nın Kurtuluşu paneli, Sosyolog Mutlu Çınar’ın, “Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’nın Bursa Ziyareti’nin 100. Yılı” hakkında bilgiler içeren sunumun ardından sona erdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı