Konak’ta gündem denetim raporu: Başkan Mutlu’dan eleştirilere toplu yanıt Konak Belediye Meclisi’nin nisan ayı birinci birleşiminde 2024 Yılı Denetim Komisyonu Raporu okundu, yeni encümen ve ihtisas komisyonları seçildi.
Konak’ta gündem denetim raporu: Başkan Mutlu’dan eleştirilere toplu yanıt
Konak Belediye Meclisi’nin nisan ayı birinci birleşiminde 2024 Yılı Denetim Komisyonu Raporu okundu, yeni encümen ve ihtisas komisyonları seçildi. Komisyon raporuyla ilgili eleştirilere tek tek yanıt veren Başkan Mutlu, “Biz bu sene Sayıştay tarafından denetlendik. Ayrıca bir ilki gerçekleştirerek göreve geldiğimizde iç denetim istedik. Denetlemeden kaçmıyoruz. Ben eskiden beri kamu yöneticiliği yaptığım için denetlemeyi çok önemserim. Denetim, kurumsal olmayı getirir, kurum kültürünü oluşturur” dedi.
Konak Belediye Meclisi, nisan ayının ilk oturumunu Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun yönetimindeki toplantıda encümen üyeleri ve ihtisas komisyonları seçildi. 2024 Yılı Denetim Komisyonu raporunun da değerlendirildiği oturumda Faaliyet Raporu ise gündemde tutularak bir sonraki toplantıda görüşülmesi kararlaştırıldı. Denetim komisyonuna çalışmaları için teşekkür eden Başkan Mutlu, muhalefet şerhinde yer alan eleştirileri de tek tek yanıtlayarak şeffaflık ilkesini uyguladı. Öte yandan Başkan Mutlu, meclis açılış konuşmasında, olağanüstü kongrede güven tazeleyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e tebrik mesajı iletti ve “CHP’nin ‘İrade Milletindir’ sloganıyla gerçekleştirdiği 21’inci Olağanüstü Kurultayında Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, büyük bir teveccühle, delegemizin büyük desteğiyle yeniden seçildi. Özgür Özel’i tebrik ediyorum. Hak, hukuk, adalete olan inancımızla, yan yana, omuz omuza mücadeleye devam edeceğimizi; Cumhurbaşkanı Adayımız Sayın Ekrem İmamoğlu’yla birlikte partimizi iktidara taşıyacağımızı buradan bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.
“Denetim, kurumsal olmayı getirir, kurum kültürünü oluşturur”
Meclis gündemine geçilmeden önce önerilen encümen üyeleri oylamaya sunuldu, meclis içi ihtisas komisyonları ise açık oylamayla seçildi. Seçimin tamamlanmasının ardından Denetim Komisyonu Raporu okundu. Raporda, “2024 yılında 11 bin 333 adet yevmiye kaydının olduğu görülmüş, bu çerçevede 34 müdürlükten 338 dosya ve evrak talep edilerek incelenmiştir. Belediye kaynaklarının kullanılmasında hesap verilebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak üzere tespit edilen denetim sonuçlarına göre yapılan faaliyet, iş ve işlemlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı. Raporla ilgili değerlendirmeleri de dinleyen Başkan Mutlu, bu yıl Sayıştay denetiminden de geçtiklerini hatırlatarak denetimin önemsedikleri bir konu olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: “Biz bu sene Sayıştay tarafından denetlendik. Ayrıca bir ilki gerçekleştik. Ben göreve geldiğimde iç denetimden rica ettim. Şu ana kadar on sekiz müdürlüğümüz tek tek denetlendi. Sürekli de denetleniyor. Denetlemeden kaçmıyoruz. Ben eskiden beri kamu yöneticiliği yaptığım için denetlemeyi çok önemserim. Kurumsal olmayı getirir, kurum kültürünü oluşturur.”
“Büyükşehir Belediyesi’yle el ele verdik, inşaatı hızlandırdık”
Rapor hakkındaki değerlendirmelerde değinilen diğer konuları da açıklayan Başkan Mutlu, bahsi geçen bazı maddelerin bu döneme ait olmadığını belirtti. Bu döneme ait olmayanlar arasında seccade alımı, sürücülü, akaryakıtsız taşıt kiralama, bot ve mont alımı gibi maddeler yer aldı. Projelerin başlangıç maliyetlerinin çok üstünde tamamlanması denilerek sayılan işlerin 2022, hatta 2020’ye ait olduğunu ifade eden Başkan Mutlu, hizmet binası inşaatıyla ilgili ise şu noktalara dikkat çekti: “Büyükşehir Belediyesi’yle yapılan anlaşma var, onunla da gurur duyuyoruz. İnşaat çok hızlı gidiyor. Büyükşehir Belediyesi’yle el ele verdik, inşaatı hızlandırdık. Ödeme Büyükşehir tarafından yapılıyor. Bütün inşaatın ödemesi yapılacak çünkü karşılığında mülk verilmiş.”
“Personelimiz bizim yol arkadaşlarımız”
Personel giderleriyle ilgili de konuşan Başkan Mutlu, “Gelirin neredeyse tamamını personele maaş olarak ödeyen bir belediyenin ben de sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bu arkadaşlarımız bizimle birlikte. Onlar yol arkadaşımız, çalışma arkadaşımız. Bütçemizi de buna göre düzenleyeceğiz. Bir şehir efsanesi dolaşıyor, yüzlerce kişiyi işe aldığımız yönünde. Biz göreve geldiğimizde 2 bin 20 olan personel sayısı şu an 2 bin 18. Yani emekli olan ve işten ayrılanların yerine aldık” dedi.
“395 milyon civarındaki piyasa borcunu ödedik”
Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu, doğrudan teminlerin bölünmesi ve ihalelere katılımın azlığıyla ilgili iddialara da şu sözlerle yanıt verdi: “Bazı doğrudan teminlerin bölündüğü söyleniyor ama mesela Bilgi İşlem aynı anda üç ayrı yazılımı güncelliyor, bunların her biri için ayrı alımlar yıllardır olduğu gibi devam ediyor. Belediye olarak gerçekten zor bir dönem geçiriyoruz. Göreve geldiğimizde 402 milyon civarında piyasa borcu vardı. O borcu 7 milyon eksiğiyle ödedik. Bu ödeme 7, 8, 9 aya sarkınca ihalelerinize kimse girmek istemiyor. Ödeme dengesizliği nedeniyle maalesef kamuya iş yapmada genel olarak bir tedirginlik var.”
Borçların kapanmasına yönelik mal takası için cevap bekleniyor
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, belediyenin borçlarıyla ilgili de açıklama yaptı. Ocak ayından beri, mal takasıyla borçların ödenmesi konusunda sonuç beklediklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Araç envanterimiz eski. Geldik, heyecanla beş adet temizlik aracı aldık. Daha da alacaktık ki aralık ayından beri kesintiye uğruyoruz. Silkeleme denen, her ay 30 milyon liramızın İller Bankası’ndan kesildiği bir süreci yaşıyoruz. Ben kayıtlara geçmesi için burada tekrar söylüyorum, Ocak’ın 17’sinde çeşitli cami, okul ve benzeri arazilerin bedellerinde Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürüyle anlaştık. 300 milyon lira vergi borcumuz var, 300 milyon liralık mal takasını karşılıklı kabul ettik. Ben o yazışmayı aldım, Ankara’ya gittim. Milli Emlak’ta görüştüm. Nisan ayı, hala biz kabul edilmedik. Her kabul edilmediği ay 30, 32 milyon lira kesiliyor. Bu bizi gerçekten zora sokuyor.”
Önemli kararlar oybirliğiyle alındı
Meclis oturumunda ayrıca komisyondan gelen raporlar da görüşüldü. Konak’taki adet alanlarının durumu yeterliliği, etkinlik derecesi ve altyapısı ile ilgili çalışmalar yapılmasının yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşların iş birliğiyle depremin etkilerinin en aza indirilmesine ile ilgili çalışmalar yapılmasına yönelik kararlar alındı. Ayrıca ileri yaş bireylere yönelik “Aktif Yaşam Merkezleri” kurulması kararlaştırıldı.
Encümen ve komisyonlar belli oldu
Denetim Komisyonu raporunun değerlendirildiği toplantıda 2024 Yılı Belediye Başkanı Faaliyet raporu ise bir sonraki meclise bırakıldı. Yapılan oylamalar sonucunda Encümen ve İhtisas Komisyonları üyeleri şöyle oldu:
Belediye Encümeni
Emrah Kazımoğlu
Erhan Kahraman
Murat Yıldız
Konak Belediye Meclisi İhtisas Komisyonları Üyeleri
İmar Komisyonu:
Aras Kaynarca
Ayşın Akyarlı Savatlı
Saygın İkiz
Mert Uslu
Ali Hakan Kerci
Plan ve Bütçe Komisyonu:
Ahmet Yıldız
Birol Özkardeşler
Hamit Mumcu
Emine Işık Doğusoy
İlhan Önen
Hukuk Komisyonu:
Ayşın Akyarlı Savatlı
Çetin Taylanhan
Hamit Mumcu
Emrah Kazımoğlu
Hakan Yıldız
Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu:
Abdullah Siyahkoç
Simge Tokgöz
Emrah Kazımoğlu
Nazlı Kayı
Emrah Erol
Sosyal Hizmet, Sağlık ve Engelsiz Yaşam Komisyonu:
Cemal Küpeli
Abdullah Siyahkoç
Melda Erbaykent
Hamit Mumcu
Hasan Uzunkaya
Esnaf Komisyonu:
Abdullah Siyahkoç
Erhan Kahraman
Murat Yıldız
Şerafettin Bahtiyar
Taner Deniz
İklim Değişikliği ve Çevre Komisyonu:
Ayşın Akyarlı Savatlı
Kazım Umdular
Mert Uslu
Nazlı Kayı
İsmail Özen
Turizm Geliştirme, Tarihsel ve Kültürel Değerleri Koruma Komisyonu:
Behçet Emir
Emine Işık Doğusoy
Nazlı Kayı
Tolga Küleş
Kader İlhan
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu:
Emine Işık Doğusoy
İlhan Yaman
Simge Tokgöz
Tuğçe Gülcüler
Kader İlhan
Dirençli Kentler ve Kentsel Yenileme Komisyonu:
Ayşın Akyarlı Savatlı
Mert Uslu
Saygın İkiz
İlhan Yaman
Emrah Erol
Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu:
Alaaddin Kurt
Erhan Kahraman
Simge Tokgöz
Tolga Küleş
Faruk Kartal
Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu:
Emine Işık Doğusoy
Emrah Kazımoğlu
Simge Tokgöz
Tuğçe Gülcüler
Faruk Kartal
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu:
Tolga Küleş
Behçet Emir
Birol Özkardeşler
Nazlı Kayı
Yusuf Çoban
İnsan Hakları ve Emek Komisyonu:
Ahmet Yıldız
Cemal Küpeli
Cem Eren
Tolga Küleş
Ali Peynirci
Sosyal Politikalar Komisyonu:
Behçet Emir
Birol Özkardeşler
Emine Işık Doğusoy
Erhan Kahraman
Taner Deniz
İleri Yaş Çalışmaları Komisyonu:
Alaaddin Kurt
Emrah Kahraman
Murat Yıldız
Şerafettin Bahtiyar
İsmail Özen
Kooperatifler ve Pazaryerleri Komisyonu:
Birol Özkardeşler
Emrah Kazımoğlu
Murat Arat
Murat Yıldız
Hasan Uzunkaya
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı