enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0890
EURO
37,9517
ALTIN
2.818,27
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C

Klimalar göz kuruluğu, dehidratasyon ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir

Sıcak havaların vazgeçilmesi klimalar her ne kadar bunaltıcı sıcaklara çözüm olsa da hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

Klimalar göz kuruluğu, dehidratasyon ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir
26.08.2024 14:30 | Son Güncellenme: 26.08.2024 14:31
0
A+
A-

Sıcak havaların vazgeçilmesi klimalar her ne kadar bunaltıcı sıcaklara çözüm olsa da hastalıklara da davetiye çıkarıyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Adil Can Güngen, klimaların göz kuruluğundan dehidratasyona, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirtirken, “Klimanın zararlarından korunmak için gün içinde olabildiğince az çalıştırılmalı odayı ani soğutmasına izin verilmemeli” dedi.

 

Yaz aylarının, sıcak havalarının vazgeçilmesi klimalar. Her ne kadar serinlik açısından bunaltıcı sıcaklara çözüm olsa da hastalık riskiyle de öne çıkıyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Adil Can Güngen, klimanın yol açabileceği hastalıkları sıralarken, klima kullanımının nasıl olması gerektiğine dair de öneriler sıraladı. 

 

“Klima çarpması vücudun yeni oluşan sıcaklığa alışamamasıyla ortaya çıkar”

 

Klimaların yol açabileceği hastalıklarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Güngen, “Klimalar göz kuruluğu, dehidratasyon, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. En önemli en ciddi solunum yolu enfeksiyonu etkeni ajan legionella pneumophiladır. Klima çarpması denilen durumu vücudun yeni oluşan sıcaklığa alışmakta problem yaşamasıyla ortaya çıkar. Sırt ve kas ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ateş, halsizlik, bulantı kusma gibi semptomların bir veya birkaçı ile ortaya çıkar” diyerek klimanın yol açabileceği hastalıkları açıkladı. 

 

“Kuruyan hava ve sigara dumanı solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar”

 

Prof. Dr. Güngen klimanın yol açabileceği zararlardan korunmak içinse şunları söyledi:

“Klimanın zararlarından korunmak için gün içinde olabildiğince az çalıştırılmalı odayı ani soğutmasına izin verilmemelidir. Direk maruziyet engellenmeli aralıklı olarak pencere açılarak doğal havalandırma yapılmalıdır. Klimalı ortamlarda sigara içilmesine izin verilmemelidir. Kuruyan hava ve sigara dumanı solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Klima kaynaklı enfeksiyonlardan korunmak için klimaların bakımı düzenli yapılmalıdır. Klimalar ortamın havasını kuruttuğu için klima kullandığınız odanın bazı bölgelerine birkaç kâse su yerleştirerek ortamı nemlendirebilirsiniz. Bitkiler de tıpkı insanlar gibi terler ve su buharını havaya üfleyerek ortam nemini artırabilir. Büyük yapraklı bitkiler ile odanızı süsleyebilirsiniz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı