enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
26°C

Kemal Sayar: İnsan zorluklarla sınanarak büyür

Türkiye’de kitap fuarcılığı alanında örnek gösterilen ve bu yıl 14’üncü kez kapılarını açan Kocaeli Kitap Fuarı tüm heyecanıyla devam ediyor.

Kemal Sayar: İnsan zorluklarla sınanarak büyür
06.10.2024 16:08
0
A+
A-

Türkiye’de kitap fuarcılığı alanında örnek gösterilen ve bu yıl 14’üncü kez kapılarını açan Kocaeli Kitap Fuarı tüm heyecanıyla devam ediyor. Kocaeli Kongre Merkezi Akçakoca Konferans Salonu’nda düzenlenen “Kendi ışığına yürü” konulu söyleşide okurlarıyla buluşan Psikiyatrist Yazar Kemal Sayar, “İnsan zorluklarla sınanarak büyüyen bir varlık. Her bir zorluğu aştığımızda karakterimiz güçleniyor” dedi.

 

“HAYATIN EN ÖNEMLİ DERSİ ÖLÜM VE KALIMLARDIR”

Hayat müfredatının en önemli dersinin ölüm ve kalımlar olduğunu söyleyen Sayar, “İnsan asude bir hayatı olsun istiyor. Kazalar belalar bizi hiç bulmasın, sevdiklerimizin üzüntüsünü hiç görmeyelim istiyoruz. Böyle bir şey çok az insanın hayatında var. İnsan zorluklarla sınanarak büyüyen bir varlık. Her bir zorluğu aştığımızda karakterimiz güçleniyor. Onlarla karşılaştıkça biz de kendi kanatlarımızın ne kadar büyüyebileceğini, o kanatlarla nereye kadar uçabileceğimizi, zorluklarla nasıl başarabileceğimizi, içimizdeki kudreti fark ediyoruz. Sınanmadan bilemiyoruz. Tabii buradan bir zorluk kutsaması çıkarmayalım. Ama olduğu zaman da oradan ders çıkarmayı bilmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

 

“KIRILGANLIĞIMIZ BİZE HAYATI ÖĞRETİR”

Yaşadığımız zorlukların hayatın anlamını kavramamızda bize yardımcı olduğunu anlatan Sayar, “Her basamakta yükseliyorsunuz ve ufku daha iyi görebiliyorsunuz. Tabii, bizi örseleyen o ana hapis kalmamak şartıyla. O anda hapis kalırsak, sürekli bizi üzen hadiseyi tekrar yaşarsak, tutuklu kalıp acılarımızı tekrar edersek o zaman yerimizde sayıyoruz ve geriye doğru gidiyoruz. Yaşamış olduğumuz şeyler, kırılganlığımız bize hayat hakkında çok şey öğretir. Hayat, her şey yıkılsa bile elde kalanlarla yeni bir şey inşa etmektir” ifadelerini kullandı.

 

“KÖTÜ SÖZ DÜNYAYI ÇİRKİNLEŞTİRİYOR”

Sayar, kem sözün müptelası olmanın dünyayı çirkinleştirdiğini vurguladı. Büyüklerin ağızlarından çıkan her söze çok dikkat ettiğini anlatan Sayar, “Kötü söz cisim kazanır ve gerçekleşir. Çok kötüyü konuşmak biraz da kötüyü çağırmaktır. Tabii gördüğümüz kötüyü eleştirelim daha iyi olması için gayret edelim ama hayatlarımızı kötü söz ve başkalarının kötülüğü üzerine kurmayalım. Bu şekilde yaptığımızda dünyayı yaşanılmaz bir yer olarak algılayarak, insanları düşman olarak adlandırıyoruz. İnsanlara güvenelim. Güven bir toplumun tutkalıdır. Bir toplumda güven arttıkça o toplum birbirine daha bağlı hale gelir. Yanlış yapan insana ikinci defa şans verelim demiyorum ama her insanı kötülük timsali bir varlık olarak algılamayalım. Dünyamızı güzelleştirelim. Güzelliği görebilecek şekilde zihnimizi geliştirelim. Çünkü biz güzeli fark ettikçe dünya da güzelleşiyor” değerlendirmesinde bulundu. Sayar’a konuşmasının sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli’nin tanıtımı için hazırlamış olduğu Havadan Fotoğraflarla Kocaeli adlı kitap hediye edildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı