enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,1073
EURO
37,6172
ALTIN
3.381,25
BIST
9.906,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C
Pazar Yağmurlu
6°C
Pazartesi Yağmurlu
7°C

Keçi sütünden, farklı meyve çekirdek tozları ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurt üretilecek

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Dr.

Keçi sütünden, farklı meyve çekirdek tozları ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurt üretilecek
13.02.2025 12:06
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Dr. öğretim üyesi Vildan Akdeniz’in yürütücülüğünü üstlendiği “Farklı Çekirdek Tozları ile Zenginleştirilmenin Fonksiyonel Probiyotik Keçi Yoğurdunun Proteolitik Aktivitesine ve Antikanser Özelliklerine Etkisi” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-B Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Proje yürütücüsü Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Dr. öğretim üyesi Vildan Akdeniz’i ve ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesinde araştırma yapma, proje hazırlama bir kültüre dönüştü. TÜBİTAK nezdinde en çok proje başvurusu yapan ve projesi en çok kabul edilen yükseköğretim kurumu statüsünü elimizde bulunduruyoruz. Ayrıca tam akreditasyona sahip araştırma üniversitesi olarak proje fon tutarında da ilk dört üniversite içerisinde yer alıyoruz. Bu konuda lisans öğrencisinden profesörüne tam bir adanmışlıkla, seferberlik ruhu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bilim insanlarımız, araştırma üniversitesi etiketi ile daha nitelikli araştırmaları ve projeleri bilim dünyasına ve literatüre kazandırmaya devam ediyorlar. Ziraat Fakültemiz Dr. öğretim üyesi Vildan Akdeniz ve ekibi tarafından hazırlanan proje ile keçi sütünden, farklı meyve çekirdek tozları ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurt üretilecek. Ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ve 12. Kalkınma Planı hedeflerine de katkı sunan, yenilikçi bir bakış açısıyla hazırlanan proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Dr. öğretim üyesi Vildan Akdeniz ise  “Sürdürülebilir kalkınma açısından gıda atıklarının etkin bir şekilde yönetimi ve yeniden değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Avrupa Komisyonu’nun atık ve çevresel sürdürülebilirlikle ilgili direktifleri (1999/31/EC ve 2008/98/EC) doğrultusunda, gıda işletmeleri üretim çalışmalarında atıkların ve yan ürünlerin çevresel etkisini azaltmaya çalışmaktadırlar. Meyve atıkları toprağa besin maddeleri veya toksik kimyasallar salarak çevre kirliliğine sebep olabilmekte ve çeşitli hastalıklara neden olan vektörlerin üremesi için bir platform sağlayabilmektedirler. Bu nedenle, meyve atıklarının geri dönüştürülmesi, fonksiyonel gıda bileşenleri olarak özellikle yüksek katma değere sahip ürünlere işlenmesi atık yönetimi ve sürdürülebilirlik açısından oldukça önemlidir. Bu çerçevede, fermente süt ürünlerinin, süt ürünü olmayan bileşenlerle zenginleştirilmesi, nihai ürünlerin fonksiyonel ve biyoaktif özelliklerini geliştirmek için iyi bir opsiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda keçi sütünden, farklı meyve çekirdek tozları ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurt üretilecektir. Böylece fonksiyonel ürün pazarına katkı sağlanması planlanmaktadır. Ayrıca ürünlerin antioksidan aktiviteleri ve antikanser etkileri de belirlenerek sağlık üzerindeki etkileri incelenecektir.” dedi.

Yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Dr. öğretim üyesi Vildan Akdeniz’in yaptığı projede Ödemiş Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları Öğr. Gör. Dr. Serap Fenderya ve Öğr. Gör. Nilüfer Sena Aydoğdu ile Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve  Araştırma Merkezinden  Dr. Didem Aksu araştırmacı olarak görev alıyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı