enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2826
EURO
37,5068
ALTIN
2.929,06
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C

İstinye Üniversitesi 2024-2025 akademik yılı açılış töreni gerçekleştirildi

İstinye Üniversitesi’nin (İSÜ) 2024-2025 akademik yılı açılışı 8 Ekim’de düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

İstinye Üniversitesi 2024-2025 akademik yılı açılış töreni gerçekleştirildi
10.10.2024 16:16
0
A+
A-

İstinye Üniversitesi’nin (İSÜ) 2024-2025 akademik yılı açılışı 8 Ekim’de düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, “Nitelikli akademisyenlerimizle bilginin üretimi, paydaşlara aktarılması ve ürüne dönüştürülmesi çalışmalarını yapıyor, iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Akademik birim ve araştırma merkezlerimizde yürütülen, ülkemiz ekonomisine, teknolojisine ve toplumsal refahımıza katkı verecek ulusal ve uluslararası iş birlikli çalışmalara destek veriyoruz” dedi.

 

İstinye Üniversitesi’nin (İSÜ) 2024-2025 akademik yılı açılışı 8 Ekim Salı günü, Topkapı Kampüs Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Yeni akademik yıl açılışına Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, sanat tarihi yazarı ve eleştirmeni Prof. Dr. Kıymet Giray, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

 

“Üniversitemizde araştırmacı-üretimci-yenilikçi değişim stratejisini oluşturuyoruz”

 

Piyano dinletisinin ardından akademik yıl açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaşlık vizyonu ve Cumhuriyet kazanımlarımız doğrultusunda, üniversitemizde; araştırmacı-üretimci-yenilikçi değişim bilinç ve stratejisini oluşturmaya, uygulamaya çalışıyoruz. Akıllı teknolojileri, dijitalleşmeyi, iş birliklerini, çeşitliliği ve sürdürülebilirliği bu stratejinin önemli bir unsuru kabul ediyoruz. Verimlilik, etkinlik ve etik esaslı yönetişim uygulamamız ve değer yaratan çalışmalarla ilerlerken, kapsamlı bir üniversite olarak sadece bilim, eğitim, araştırma ve sağlık alanlarında değil fen, mühendislik, sosyal, kültür ve sanat alanlardaki çalışmaları da önemsiyoruz. Kurumsallaşma, aidiyet, saygınlık, girişimcilik ve niteliklilik anlayışı ile İstinye Üniversitesi markasını, İstinyelilik kültür ve ruhunu güçlendirmeye, kamu kuruluşları, yerel yönetimler, STK’ları, firmalar, sektör temsilcileri, meslek örgütleri ve üniversitelerle iş birliklerini artırmaya çalışıyoruz.”

“Araştırmaya dayalı eğitim-öğretim modelleri başarımızın temeli olacaktır”

 

Araştırma ve proje esaslı, teknoloji ve nitelikli çıktı odaklı eğitim-öğretim modellerini benimsediklerini belirten Prof. Dr. İbiş, şöyle devam etti:

“Meslektaşlarımızın ezber-tekrar özellikli yoğun teorik derslerden kaçınmaları, etkin uygulamaları arttırmaları, ders içeriklerini sadeleştirerek güncellemeleri, interaktif eğitimi tercih etmeleri, mentorluk anlayışıyla danışmanlık yapmaları, empatik yaklaşım göstermeleri yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunlara ilaveten öğrenciye bireysel çalışma zamanı sağlanması, alan içi ve dışı seçmeli ders sayılarının artırılması, onların sosyokültürel becerilerinin ve entelektüel düzeylerinin geliştirilmesi konularının da önemsenmesini hatırlatıyoruz. Araştırma ve proje esaslı, teknoloji ve nitelikli çıktı odaklı eğitim-öğretim modelleri hiç kuskusuz başarımızın temeli olacaktır. Mesleki becerinin kazandırıldığı, teorik bilginin pratik çalışmalarla birleştirildiği bir sistem; öğrencinin sektörle ve toplumsal yaşam ile bağını da güçlendirecektir. Analitik düşünebilme, eleştirel bakış, güçlü sosyal zekâ, sorumluluk bilinci, iletişim becerisi, medya okur-yazarlığı, proje tasarım yetisi, bilişsel yönetime ve iş birliğine açıklık bugünün de yarının da tercih edilme kriterleri olarak görülmektedir.”

 

“Teknoloji Transfer Ofisimiz ilerlememize ciddi katkılar sağlıyor”

 

Üniversitenin uluslararası sıralamalardaki başarılarından ve araştırma üniversitesi olma yolundaki çalışmalarında da bahseden Rektör Prof. Dr. İbiş, şunları söyledi:

“URAP Vakıf Üniversiteleri sıralamasında üniversitemiz 2020’de 42’nci, 2021’de 38’inci, 2022’de 19’uncu, 2023’te ise 11’inci sırada, ülkemizdeki devlet ve vakıf tüm üniversitelerini ele aldığımızda ise 2020’de 146’ncı, 2021’de 146’ncı, 2022’de 103’üncü, 2023’te ise 55’inci sırada, URAP dünya sıralamasında ise 2022’de 2761’inci, 2023’te ise 2104’üncü sırada açıklanmıştır. Webometrics, US News World, ARWU gibi kuruluşlar tarafından 2024’te açıklanan dünya sıralamalarında 1300-2700 bandındayız. Birkaç gün önce THE Dünya sıralamasında 1001-1200, Türkiye için ise 13. sırada açıklanmıştır. THE Impact Ranking dünya sıralamamız ise 801-1000’dir. Öğretim üyesi başına Q1,2,Q3 yayın sayısı 2021’de 0.54, 2022’de 1.21, 2023’de ise 2.08’dir. Nitelikli akademisyenlerimizle bilginin üretimi, paydaşlara aktarılması ve ürüne dönüştürülmesi çalışmalarını yapıyor, iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Akademik birim ve araştırma merkezlerimizde yürütülen, ülkemiz ekonomisine, teknolojisine ve toplumsal refahımıza katkı verecek ulusal ve uluslararası iş birlikli çalışmalara destek veriyoruz. Teknoloji Transfer Ofisimiz de çalışma ve girişimleriyle araştırma üniversitesi yolunda ilerlememize ciddi katkılar sağlıyor. TO kayıtlarımıza göre kurum dışı kaynaklı yürüyen proje sayımız 74 olup, bunların 44’ünde yürütücüyüz. 74 projenin 9’u uluslararası nitelikli olup 5’i yürütücü ve 4’ü katılımcı niteliklidir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Bilişim Vadisi Teknoparkı ile oluşturduğumuz Girişimcilik ve Kuluçka Merkezimiz 23’ü akademisyen 27’si ise öğrencilere ait 70 firma ile üniversite-sanayi-sektör iş birliği için çalışıyor. Bunlar dışında üniversitemiz öğrenci ve akademisyenlerine ait 48 firma da diğer teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyetlerini sürdürüyor.”

 

“Siz bir döneme tanıklık edeceksiniz”

 

Konuşmaların ardından sanat tarihi yazarı ve eleştirmeni Prof. Dr. Kıymet Giray, “Cumhuriyet’in Kuruluş Döneminin Sanat Ülküsü ve Bu Dönemin Sanatçılarının Üslup ve Estetik Arayışları” başlıklı açılış dersini verdi. Prof. Dr. Giray, şunları söyledi:

“Konuşmama başlamadan önce size şunu söylemek isterim ki siz bir döneme tanıklık edeceksiniz. Bu tanıklık etmek tarih okumaktan daha önemli. Çünkü bildiğiniz gibi sanat sadece güzel, iyi, hoşu anlatmaz. Yaşanılan dönemin neler olduğunu bize fark ettirir. Sanatı izleyerek bir ülkede neler yaşandığını çok rahat görebilirsiniz. Gelişmeler nasıl başlamış, nasıl kalkınmalar olmuş, hangi alanlarda yükselinmiş o size bir göstergedir. Onun için biz güzel sanatlar olarak gördüğümüz her şeyin insanlık tarihinin izlerini yansıttığını düşünürüz. 1923’ten başlayarak Türkiye’nin kültürel ve sanatsal gelişimi üzerinde tanıklık edeceğiz. Atatürk’ün çok tekrarladığı bir cümle var: ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültür ve sanata da bağlıdır.’ Kültür ve sanata bağlı olan bu dönem yaşandığında sanatçılar da bize çok önemli ipuçları verdiler. Bazı şeylere şaşıracaksınız, bazı şeylerden de çok hoşlanacaksınız. Genç olarak özellikle öğrenciler onların verdiği mücadeleyi kendinize örnek alınız lütfen diye düşünüyorum.” 

 

Fark yaratanlar ödüllendirildi

 

“Fark Yaratan İstinyeliler” projesinde akademik ve idari personeller ile öğrencilerin yürüttüğü proje, girişim ya da farklı alanlardaki çalışmalar ödüllendiriliyor. Hayatı anlamlandırmanın, yenilikçi fikirler üretmenin, harekete geçmenin ve liderlik etmenin yeri olarak nitelendirilen İstinye Üniversitesi, sınıfta, laboratuvarda, stüdyoda, atölyede, sahnede, sahada, bahçede, sanal dünyada, akademik ve idari üyeleri ile öğrencilerinin birlikte çalıştığı, birbirini desteklediği ve beraber harika işler başardığı yer olmayı hedefliyor. Yaşama dokunan olağanüstü işler başarmak isteyenlerin adresi olma amacıyla çalışmalarını sürdüren İstinye Üniversitesi, bu amaca katkı sunanları “Fark Yaratan İstinyeliler” projesi kapsamında ödüllendiriyor. 2024-2025 akademik yılı açılış programı, “2023-2024 Akademik Yılı Fark Yaratan İstinyeliler Ödül Töreni” ile fark yaratan İstinyelilere ödüllerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı