enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9171
EURO
37,6711
ALTIN
2.809,47
BIST
9.559,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C

İstilacı balon balığını yakalamak için yarıştılar

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Balıkçı Barınağı tarafından istilacı deniz türleriyle mücadele kapsamında ‘Balon Balığı Yakalama Yarışması’ düzenledi.

İstilacı balon balığını yakalamak için yarıştılar
26.08.2024 13:55
0
A+
A-

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Balıkçı Barınağı tarafından istilacı deniz türleriyle mücadele kapsamında ‘Balon Balığı Yakalama Yarışması’ düzenledi. Yarışmada 90 santimetre ve 4 kilo 40 gram ağırlığındaki balon balığı birinci oldu.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, denizlerdeki istilacı türlerle mücadele etmek amacıyla çeşitli kampanyalar ve etkinlikler düzenleyerek farkındalık yaratmaya devam ediyor. Bu kapsamda Antalya Balıkçı Barınağı işbirliğiyle denizlerde istilacı türlerle mücadele kapsamında balon balığı avlama yarışması düzenlendi.

25 TEKNE 70 BALIKÇI YARIŞTI

Saat 06.00’da Antalya Balıkçı Barınağı’ndan teknelerle hareket eden profesyonel ve amatör balıkçılar, avladıkları balon balıklarını saat 13.00’te etkinlik alanına getirdi. 25 tekne ve 70 balıkçının katıldığı ve 7 saat süren yarışma sonunda yakalanan balon balıkları kilosuna ve büyüklüğüne göre ayrıldı. Ölçüm işlemlerinin ardından düzenlenen ödül töreninde 4 kilo 40 gram ağırlığında, 90 santimetre uzunluğundaki balon balığını yakalayan ‘Duman’ isimli tekne ile ava çıkan Yusuf Tolga Coşkun ve arkadaşları, yarışmanın birincisi oldu. Birinci takıma 10 bin TL, 1 yıllık barınma ve 12 bin liralık hediye çeki, ikinci takıma 7 bin 500 TL, tekne indirme bindirme 3 ay günlük kulanım ve 8 bin liralık hediye çeki, üçüncü takıma ise 5 bin TL, tekne indirme bindirme 3 ay günlük kullanım ve 5 bin liralık hediye çeki verildi.

EN ZEHİRLİ EN İSTİLACI TÜR

Yabancı istilacı türlerin, iklim değişikliğinin etkisiyle Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kıyı alanına hızla yayılmakta olduğuna dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, “İstilacı türlere farkındalık yaratmak için Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak geçen haftalarda aslan balığı yakalama yarışması düzenlemiştik. Balon balığı, zehirli bir tür. Tüketilmesi ve dokunulması bile aslında sakıncalı. Yerel balıkçılarımızı ve ekonomimizi olumsuz etkiliyor. Bu balıklar hızla çoğalıyor ve yerli balık türlerimizi tüketiyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’in dediği gibi, deniz bizim ortak değerimiz. Siyaset üstü bir konudur. Korumak hepimizin görevidir. Sofra kirlenirse hepimiz etkileniriz. Bu sofrayı temiz tutmamız hepimizin görevi” diye konuştu.

5-10 YIL SONRA DENİZDE TEK KALACAK

Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas’ta kamuoyunda farkındalık yaratmak için etkinliği düzenlediklerini söyleyerek, “Balon balıkları Akdeniz’de hızla çoğaldı ve deniz ekosistemine zarar veriyor. Bu etkinliği kamuoyu yaratmak için düzenledik. Çünkü bu şekilde devam ederse, 5-10 yıl sonra denizlerimizde balon balığından başka bir şey bulamayacağız” diye konuştu.

EN BÜYÜĞE ÖDÜL

En büyük ve en ağır balığı yakalayan Yusuf Tolga Coşkun ise, “Ben ve ekip arkadaşlarım yarışmaya Demre’den katıldık. Balon Balığı ekosistem için zararlı bir tür. Yakaladığımız balık yaklaşık 90 santimetre ve 4 kilo 40 gram ağırlığında. Bu kadar büyük bir balon balığı daha önce yakalamamıştım” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı