enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0871
EURO
38,0957
ALTIN
2.823,63
BIST
9.857,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

Harran Üniversitesi Öğretim Üyesinin Girişimleriyle Siverek’te Keşfedilen Bazalt Sütunları Koruma Altına Alındı

Siverek ilçesinde yol çalışmaları sırasında keşfedilen ve doğada nadir görülen bazalt sütunlarının korunması adına yapılan değerlendirmeler olumlu sonuçlandı.

Harran Üniversitesi Öğretim Üyesinin Girişimleriyle Siverek’te Keşfedilen Bazalt Sütunları Koruma Altına Alındı
09.09.2024 19:52
0
A+
A-

Siverek ilçesinde yol çalışmaları sırasında keşfedilen ve doğada nadir görülen bazalt sütunlarının korunması adına yapılan değerlendirmeler olumlu sonuçlandı. Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp’in girişimleri sayesinde bu jeolojik yapı Türkiye gündemine taşındı ve koruma altına alındı.

Siverek-Kâhta karayolunun 31. kilometresinde ortaya çıkan geometrik şekilli bazalt sütunlarını ilk inceleyen Prof. Dr. Şahinalp, bu oluşumların volkanik faaliyetler sonucu milyonlarca yıl önce oluştuğunu ve dünya genelinde ender görülen yapılar olduğunu tespit etti. Prof. Dr. Sait Şahinalp, nadir jeolojik yapıların turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne acilen koruma altına alınması için başvuruda bulundu.

Öğretim üyesinin bu girişimi sonucunda, Çevre İl Müdürlüğü’nün yaptığı incelemeler sonrası yol genişletme çalışmaları durduruldu ve bazalt sütunları koruma altına alındı. Prof. Dr. Sait Şahinalp, bazalt sütunlarının Karacadağ Volkanizmasının ürünü olduğunu, yaklaşık 2-5 milyon, hatta 10-15 milyon yıl yaşında olabileceklerini belirterek, bu alanların jeoturizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Sütunların benzerlerine kıyasla oldukça büyük bir çapa sahip geometrik şekilleriyle dikkat çektiğini belirten Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak; “Harran Üniversitesi’nin bilimsel katkılarıyla fark edilen bazalt sütunlarının korunması için gerekli tüm önlemler alınmıştır. Alanın doğal sit alanı olarak tescil edilmesi ve bu bölgenin turizm potansiyelini artıracak bir proje geliştirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır” diye konuştu.

Harran Üniversitesi Öğretim Üyesinin girişimleriyle gerçekleştirilen bu koruma çalışması, Siverek ve Şanlıurfa’nın tanıtımına büyük katkı sağlamayı hedefliyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı