Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü “EKİN Dans Topluluğu” tarafından “Uca Dağlar” adlı dans anlatı projesi hazırlandı.
Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü “EKİN Dans Topluluğu” tarafından “Uca Dağlar” adlı dans anlatı projesi hazırlandı. Ege Üniversitesi DTMK Türk Halk Oyunları Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından yapılan gösterinin dans ve müzik kurgusu, yönetmen Doç. Dr. Bora Okdan tarafından Dr. Serdar Kastelli’nin müzikleri eşliğinde tasarlandı. Projenin ilk çıktısı Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde sahnelendi. EKİN Dans Topluluğunun 120 kişilik dev kadrosunun sahne aldığı gösteride, sanatseverler, geleneksel ve modern sahne tekniklerinin harmanlandığı büyüleyici bir performansa tanıklık etti.
DTMK Türk Halk Oyunları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Okdan ve proje ekibinden Doç. Dr. Hale Yamaner Okdan’ı makamında ağırlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz sadece bilimde, araştırmada değil kültür ve sanat alanında da önemli projelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü “EKİN Dans Topluluğu” tarafından hazırlanan proje, Anadolu’nun kadim kültürel değerlerini, sanat anlayışını modern bir anlayışla sahneye taşıdı. Türk halk müziği ve halk oyunları gibi geleneksel kültür unsurları, modern sahne teknikleriyle harmanlanarak kültürel zenginliğimiz daha görünür ve bilinir bir form haline getirildi. Ege Üniversitesi olarak kültürel mirasımızı yaşatmak adına böyle önemli projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Bu kıymetli çalışmalarından dolayı Doç. Dr. Bora Okdan hocamıza ve tüm katkı sağlayanlara teşekkür ederim” diye konuştu.
“Bu toprakların ruhunu sahneye taşıyor”
Uca Dağlar’ın sahneye çıkış sürecini ve gösterinin toplumsal anlamı ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi DTMK Türk Halk Oyunları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Okdan, “‘Uca Dağlar’, yalnızca bir dans gösterisi değil, aynı zamanda bir kültür mirası sunumudur. Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı gibi Kuzeydoğu Anadolu’nun etnografik zenginliklerini modern sahne teknikleriyle harmanladık. Bu coğrafyanın benzersiz geleneklerini yansıtırken, her bir figürün, her bir melodinin derin bir anlam taşıması için çok çaba harcadık. Bu gösteri, halk oyunları geleneğini yaşatmanın yanı sıra, bu toprakların ruhunu da sahneye taşımaktadır” dedi.
“Kültürümüzü modern bir dille anlatıyoruz”
Proje sürecinde yer alan öğrencilerinin ve akademisyenlerin iş birliğine de vurgu yapan Doç. Dr. Bora Okdan, “Projemiz, çok geniş bir kadronun emeğiyle hayata geçti. Öğrencilerimiz, öğretim elemanlarımız ve konuk sanatçılarımızın bir arada çalışarak hazırladığı bu gösteride geleneksel dans figürleri ve halk türkülerine olan saygıyı bozmadan, modern sahne teknikleriyle izleyiciye sunuyoruz. Bu, bizim kültürel mirasımızı genç kuşaklara aktarabilmek için çok önemli bir adım. Geleneksel olanı modernle harmanlarken, halk oyunlarımızın ne kadar derin bir kültürel anlam taşıdığını da gözler önüne seriyoruz” diye konuştu.
“Gösteri, bir anlam yolculuğudur”
Son olarak, gösterinin katılımcılar ve izleyiciler için bir kültürel yolculuk sunduğunu dile getiren Doç. Dr. Bora Okdan, “‘Uca Dağlar’ sadece görsel bir şölen değil, aynı zamanda bir anlam yolculuğudur. Hikaye, Kuzeydoğu Anadolu’nun kültürel ve sosyal dokusunu yansıtan danslarla anlatılmakta. Senaryonun yazılmasında, bölgenin geleneksel dansları, türküler ve orta oyunları büyük rol oynamaktadır. Bu kültürel hazineleri yeniden sahneye taşırken, izleyiciyi de kendi kültürümüzle buluşturmuş olduk. Gösterimizin tekrar izleyiciyle buluşacak olması, projenin daha geniş kitlelere ulaşarak daha fazla insanı etkileyebilmesi için büyük bir fırsat,” dedi
“Uca Dağlar” Mayıs ayında yeniden sahne alacak
Gösteri, Rektör hocamız Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle Ekim ayından itibaren, Türkiye’nin farklı illerinde müzik ve dans severlerle buluşmaya hazırlanıyor. 120 kişilik dev kadrosu ve zengin içeriğiyle, geleneksel halk danslarını modern bir dille sunan bu performans, Ege Üniversitesi’nin kültürel mirasa verdiği önemin bir simgesi olarak sahnede yerini alacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı