enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2641
EURO
37,3947
ALTIN
2.920,40
BIST
8.699,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

Endüstriyel şirketlerinin neredeyse yarısı her ay ağ sorunları yaşıyor

Her üç endüstriyel şirketten biri düzenli olarak ağ sorunlarıyla karşılaşırken ve işletmelerin %45’i ayda birkaç kez ağda sorun yaşarken, katılımcıların yalnızca %12’si bu tür zorluklarla yılda bir kez veya daha az karşılaştıklarını belirtti.

Endüstriyel şirketlerinin neredeyse yarısı her ay ağ sorunları yaşıyor
14.10.2024 12:23
0
A+
A-

Her üç endüstriyel şirketten biri düzenli olarak ağ sorunlarıyla karşılaşırken ve işletmelerin %45’i ayda birkaç kez ağda sorun yaşarken, katılımcıların yalnızca %12’si bu tür zorluklarla yılda bir kez veya daha az karşılaştıklarını belirtti. Bu ve daha fazlası, Kaspersky’nin coğrafi olarak dağıtılmış şirketlerin karşılaştığı ağ ve bilgi güvenliği zorluklarını araştırdığı raporunda yer alıyor.

Endüstriyel şirketler genellikle farklı yerlerde bulunan fabrikalar, şubeler ve diğer kritik tesislerle coğrafi olarak dağıtılmış bir altyapı üzerinden faaliyet gösteriyorlar. Bu durum lojistik sorunlar, iletişim engelleri, operasyonların koordine edilmesindeki zorluklar, tutarlı kalite standartlarının sürdürülmesi ve yerel düzenlemelere uyumun sağlanması gibi bir dizi soruna yol açabiliyor.

Yukarıda belirtilen zorluklara ek olarak, birden fazla lokasyona sahip endüstriyel işletmeler düzenli olarak BT altyapısı ve bilgi güvenliği sorunlarıyla karşılaşıyor. Kaspersky’nin ‘Coğrafi olarak dağınık işletmeleri yönetmek: zorluklar ve çözümler’ (Managing geographically distributed businesses: challenges and solutions) başlıklı raporuna göre, üretim şirketlerinin %49’u siber güvenlik olaylarının etkili bir şekilde tespit edilmesi ve çözülmesinin en zorlu görev olduğunu düşünüyor. Ayrıca güvenlik önlemlerinin uygulanmasının izlenmesi (%46) ve uyumlu bir güvenlik politikası oluşturulması (%42) da önemli zorluklar olarak öne çıkıyor.

Katılımcıların neredeyse %30’u ağ arızaları veya kesintileri, hizmet ve uygulamaların düşük performansı ve yetersiz bağlantı kapasitesi gibi ağ sorunlarını düzenli olarak yaşadıklarını belirtiyor. Katılımcıların %38’i bu tür sorunlarla ayda bir ila üç kez karşılaşırken, %28’i birkaç ayda bir, %7’si ise her hafta karşılaştığını söylüyor.

Bir arıza veya kesinti sonrasında ağı eski haline getirmek için gereken süreye ilişkin olarak, katılımcıların çoğunluğu (%74) genellikle 1 ila 5 saate ihtiyaç duyduklarını belirtirken, %15’i 1 saatten daha az zaman harcadıklarını ve %10’u bir tam iş gününe kadar zamana ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Bu gibi kesinti süreleri önemli mali ve itibar kaybına yol açıyor ve dakika başına binlerce dolara, saat başına çok daha fazlasına mal olabiliyor. Bu nedenle, şirketlerin olası ağ kesintilerini önlemeleri ve ortaya çıkmaları halinde bunları hızla onarabilecek kapasitede olmaları önem taşıyor.

Kaspersky Güvenli Erişim Hizmeti Edge İş Geliştirme Müdürü Maxim Kaminsky, şunları söylüyor: “Endüstriyel işletmelerdeki ağ sorunları genellikle gecikmelere, üretim seviyelerinde düşüşe, mali kayıplara ve itibar risklerine neden olur. Bir ağ çöktüğünde iletişim ve iş süreçleri kesintiye uğrar, çalışanlar önemli bilgilere erişimlerini kaybeder. Tüm bunlar üretkenlikte düşüşe yol açar ve hatta müşteri güvenine zarar verir. Bu nedenle şirketler iş sürekliliğini sağlamak için operasyonlarını koruma altına almalıdır. Ağ sorunlarının potansiyel nedenlerini anlayarak ve zamanında stratejik önlemler alarak şirketler bu zorluklarla mücadele edebilirler ve tüm süreçleri koruyabilirler.”

Kaspersky, ağ sorunları olasılığını en aza indirmek ve endüstriyel şirketlerdeki tüm varlıklar ve süreçler için güvenilir kapsamlı koruma altına almak için şunları öneriyor:

  • Kaspersky Industrial CyberSecurity (KICS) gibi merkezi varlık ve risk yönetimini, güvenlik ve uyumluluk denetimini benzersiz ölçeklenebilirlik eşliğinde sunan, endüstriyel ağlara ve otomasyon sistemlerine güvenilir koruma sağlayan OT XDR platformlarını kullanın. Platform son güncelleme ile artık 100 izleme noktasının desteklenmesini sağlıyor ve şirket şubeleri arasında yeni yazılım tanımlı ağ oluşturmak için sınırsız seçenek sunuyor.
  • Kurumsal ağı tek bir konsoldan yönetmek için kuruluşlar Kaspersky SD-WAN gibi özel bir çözüm kullanabilirler. Bu ürün, şirketler arasında ayrı iletişim kanallarını ve ağ işlevlerini entegre eder ve uygulama performansını artırarak güvenilir ağların oluşturulmasını ve coğrafi olarak dağıtılmış işletmelerin sürdürülmesini kolaylaştırır.
  • Şirketler gelişmiş korumaya ihtiyaç duyduklarında her iki çözümü de birleştirebilirler. Kaspersky SD-WAN ve Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks entegrasyonu, şirketlerin merkezi izleme ve koruma sistemi kurabilmeleri için endüstriyel ağ trafiğinin bir kopyasını aktarmalarını sağlar. İki ürünün sinerjisi, dağıtılmış altyapıları ölçeklenebilir hale getirerek yüksek kaliteli ağ hizmeti sağlar ve ICS/SCADA trafiğine öncelik verir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı