enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0153
EURO
38,0574
ALTIN
2.828,76
BIST
9.912,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

Egeli bilim insanlarının görev aldığı İzmir Körfez Bilim Kurulu, acil eylem planı için toplandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan “İzmir Körfez Bilim Kurulu”, İzmir İktisat Kongresi Binasında acil eylem planı için toplandı.

Egeli bilim insanlarının görev aldığı İzmir Körfez Bilim Kurulu, acil eylem planı için toplandı
18.09.2024 13:03
0
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan “İzmir Körfez Bilim Kurulu”, İzmir İktisat Kongresi Binasında acil eylem planı için toplandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın başkanlığında yapılan toplantıya, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan,  Su Ürünleri ve Fen Fakültesi öğretim üyelerinin de aralarında yer aldığı bilim insanları, bürokratlar ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin giderilmesi ve çözüm önerileri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren İzmir Körfez Bilim Kurulu, toplantının ardından; Körfez’de, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisi ve Körfez’e dökülen derelerde incelemelerde bulundu.

Toplantının açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümlerinin sadece bölgesel ekosistemi değil ülkenin biyolojik çeşitliliği, balıkçılık sektörü ve kıyı topluluklarının sürdürülebilirliği açısından da büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Eylül ayı sonuna kadar İzmir Körfezi ile ilgili acil eylem planının açıklanacağını aktaran Varank, “Bugün burada İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulunun ilk toplantısında alınan karar doğrultusunda Bilim Kurulu üyeleriyle çalışma gruplarını oluşturmak ve ivedi olarak eylem planı çalışmalarına başlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz toplantılarda bilimsel verilerin ışığında acil eylem planımızı şekillendirecek İzmir Körfezi’nin ekosistemini koruyacak ve bu tür olayların tekrar yaşanmasını önleyecek adımları belirleyeceğiz. Bakanlığımızın çevreyi koruma konusundaki kararlılığı tamdır ve buradan çıkacak sonuçların gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir çevre bırakma hedefimizde önemli bir rol oynayacağına da inanıyoruz” dedi.

“Körfezin geleceği için aktif rol üstlenmek istiyoruz”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın koordinasyonunda İzmir Körfezi’ndeki kirliliği mercek altına almak amacıyla oluşturulan Körfez Bilim Kurulu toplandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Varank’ın başkanlığında yapılan toplantıya üniversitemiz Su Ürünleri ve Fen Fakültesi öğretim üyelerimizin yer aldığı heyetle katıldık. Bilim Kurulu saha çalışmalarının ardından İzmir Körfezi Acil Eylem Planını hazırlayacaklar. Körfezin ekosistemini koruyacak adımları belirleyecekler.  İzmir Körfezi’nin doğal yaşamını korumaya yönelik, akademisyenlerimizin bilimsel çalışmalarından elde edilen çıktılar doğrultusunda atık su arıtma tesisleri ve dere kirlilikleri üzerine yürütülen saha çalışmalarıyla bölgedeki biyolojik çeşitliliği korumayı ve deniz ekosisteminin çevresel sürdürülebilirliğini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz. Ege Üniversitesi olarak İzmir Körfezi’nin ekosistemini korumak ve geleceğe sağlıklı bir çevre bırakmak amacıyla sorumlulukla hareket ediyoruz. Bu bilinçle, İzmir Körfezi’nin sürdürülebilir geleceği için atılacak her adımda aktif bir rol üstlenerek devletimizin yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz” dedi.

Toplantının ardından, “Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistemin İyileştirilmesi Çalışma Grubu”ndaki üyeler, İzmir Körfezi’ne açılarak inceleme yaptı. “İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler Çalışma Grubu” ve “Atık Su Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu” üyeleri ise Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi ile körfeze dökülen derelerin çevresinde çalışma gerçekleştirdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı