enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,6152
EURO
35,4604
ALTIN
2.507,60
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazartesi Açık
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C

Egeli bilim ekibinden sürdürülebilir gelecek ve gıda üretimine katkı sunacak proje

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.

Egeli bilim ekibinden sürdürülebilir gelecek ve gıda üretimine katkı sunacak proje
01.04.2024 14:40
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aşkım Hediye Çetinel’in yürütücülüğünü yaptığı “AtPUB18 ve AtPUB19 U-BOX E3 Ubiquitin Ligazlarının, ABA-Teşvikli Stoma Kapanmasında NO ve H2S Sinyal Molekülleri ile Etkileşimi” başlıklı proje, TÜBİTAK- ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizin tam akreditasyona sahip, öğrenci odaklı, öncü bir araştırma üniversitesi olarak, TÜBİTAK’taki liderliğimizi sürdürüyoruz. Bir kültüre dönüştürerek sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim üretme ekosistemimiz her geçen gün daha da güçlenmeye devam ediyor. Araştırmacılarımızın bilimsel çalışmaları TÜBİTAK başta olmak üzere hem ulusal hem de uluslararası değerlendirme ve fonlama kuruluşları tarafından destek almayı sürdürüyor. Bilim üretme vizyonumuz kapsamında nitelikli araştırmalarına devam eden Fen Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Aşkım Hediye Çetinel’i ve proje ekibini tebrik ediyorum” dedi.

Hazırladıkları projenin detayları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Aşkım Hediye Çetinel, “Projemizin amacı; çevresel streslere karşı bitki savunmasında ve adaptasyonunda önemli bir rol oynayan sitoplazma ve çekirdekte aktif çalışarak hücre içi düzenleyici proteinlerin seviyelerini kontrol eden biyotik-abiyotik stresler sonucunda yanlış katlanmış veya hasar görmüş proteinleri tanıyan, parçalayan ve uzaklaştıran Ubiquitin/26S proteozom sisteminin (UPS) E3 ligazlarından biri olan Bitki U-Box [Plant U-box (PUB)] 18 ve 19 ligazlarının normal ve kuraklık stresi koşulları altında ABA-teşvikli stoma kapanmasında NO ve H2S sinyalizasyonunu nasıl etkilediği ilk defa araştırılacaktır. Ayrıca adı geçen E3 ligazların ABA tarafından uyarılan stoma hücrelerindeki sinyalizasyon bileşenleri üzerindeki olası rollerinin ilk defa ortaya konulacak olması da bilimsel açıdan oldukça ilgi çekicidir” diye konuştu.

Araştırmanın hem literatüre hem de ülkemizin 12. Kalkınma Planı’nda yer alan gelecekteki olası besin yetersizliği sorununun çözülebilmesine katkı sunacağını ifade eden Prof. Dr. Aşkım Hediye Çetinel, “Sürdürülebilir gelecek gıda üretimine dolayısıyla iklim değişikliğine dayanıklı mahsüllerin yetiştirilmesine katkı sağlamak için çevresel stres faktörlerinin bitki büyümesi ve savunma cevapları üzerindeki etkilerini anlamalıyız. Bu bağlamda araştırma sonuçlarımızın tarımda stres faktörlerine dayanıklı bitkilerin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalar ya da bitkilerin strese dayanıklılığını klasik ve biyoteknolojik yollarla artırılmasını hedefleyen diğer araştırmalar için temel oluşturacaktır. Diğer yandan araştırmadan elde edilen sonuçların tarımsal alanda uygulamaya yönelik çalışmalar için de temel oluşturabileceği kanısındayız” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı