enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
ALTIN
2.450,67
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Pazartesi Açık
32°C
Salı Az Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
29°C

Ege'de “Tavuk koronavirüs aşılarında yerli ve milli adjuvan geliştirilecek"

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof.

Ege'de “Tavuk koronavirüs aşılarında yerli ve milli adjuvan geliştirilecek"
01.02.2023 11:50
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Nalbantsoy ve ekibinin geliştirdiği proje, “TÜBİTAK 1071- Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Prof. Dr. Nalbantsoy ve ekibi tarafından Macaristan-Türkiye ikili işbirliği projesi kapsamında , “Kanatlı Hayvan Endüstrisi için IBV’ye Karşı Yeni Aşı Adjuvan Formülasyonunun Geliştirilmesi” başlıklı projede tavuk koronavirüs  (IBV) aşılarında kullanımı için yerli ve milli adjuvan geliştirilecek.

Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Prof. Dr. Ayşe Nalbantsoy ve hocamızın projesi TÜBİTAK 1071 programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Proje, alana önemli katkılar sağlayacak

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nalbantsoy, “Proje kapsamında tavuk koronavirüs  (IBV) aşılarında kullanımı için yerli ve milli adjuvan geliştirilmesini amaçladık. Bu amaçla Petroyağ grup  şirketlerinden Coral Biyoteknoloji  firmasıyla ortak  geliştirilen emülsiyon tipi aşı adjuvanları ile hazırlanan aşı formüllerinin pilot uygulamaları yumurtacı tavuklarda Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi tesislerinde yürütülmektedir. Aşı virüslerinin üretimi ise İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’nde kanatlı aşılarında uzman Doç. Dr. Fethiye Çöven ile tamamlanmıştır. Saha çalışmalarını yani daha çok sayıda kanatlı hayvana geliştirilen formüllerin uygulanması Macaristan’da devam ettirilecektir” diye konuştu.

Prof. Dr. Nalbantsoy, “Elde edilen sonuçlara göre geliştirilen emülsiyon adjuvanların etkinliğinin piyasadaki mevcut ticari emülsiyonlardan daha etkili olduğu belirlenmiş olup ülkemizde hayvan aşılarına yönelik ilk kurulan adjuvan firması olan Petroyağ grup şirketlerinden Coral Biyoteknoloji ile üniversitemizin akademik işbirliğinde devam eden projelerimizin ülkemizde bu alana önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Yürütücülüğünü Prof. Dr. Nalbantsoy’un yaptığı proje ekibinde; Macaristan Budapeşte Veterinerlik Üniversitesi ve TETRA özel sektör firması ile İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsünden Doç. Dr. Fethiye Çöven yer alıyor

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı