enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9965
EURO
38,0607
ALTIN
2.829,77
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Edremit’te 102. kurtuluş yıldönümü coşkuyla kutlandı

Edremit’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102.

Edremit’te 102. kurtuluş yıldönümü coşkuyla kutlandı
09.09.2024 19:50
0
A+
A-

Edremit’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü, büyük bir coşkuyla kutlandı. Kurtuluş törenleri, tarihi öneme sahip bu günün ruhunu ve milli mücadele ruhunu yaşatmak için Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi.

 

Kuva-yi Milliye hareketinin önemli merkezlerinden biri olan Edremit, düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı törenleri büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.  Törenler Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Törene Kaymakam Ahmet Odabaş, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay İsmail İbiş, Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, MHP Balıkesir Milletvekili Ekrem Gökay Yüksel, askeri erkan, muharip gaziler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar, dernek başkanları ve vatandaşlar katıldı.

 

Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada, 9 Eylül’ün sıradan bir gün olmadığını vurgulayarak, bu tarihin özgürlüğe kavuşmanın şanlı bir geçişi olduğunu belirtti. Ertaş, konuşmasında: “Bugün 9 Eylül… Coşkumuz ve gururumuz tarifsiz! Bu duyguları bize yaşatan atalarımızı gururla ve şükranla anıyoruz. Özgürlüğe kavuşmamızın üzerinden 102 yıl geçti. 9 Eylül, esaretten özgürlüğe, hürriyet aşkımızın güçlü ve gür ifadesidir. 102 yıl önce bugün, kahraman Edremitliler direnişteydi. Cesur Kaymakam Hamdi Bey, Pelitköylü Mehmet Cavit Bey ve dağlarda efeler, köylerde yiğit müfrezeler, Kuva-yi milliyeciler vardı. Bu topraklarda, Edremitli Akça Efe’nin ruhu, Dalkıran Mehmet Efe’nin hatırası var. Bu mirası yüceltmeye and içiyoruz. Geçmişin zaferinden gelen kuvvetimiz var. Damarlarımızdaki asil kanda, muhtaç olduğumuz kudretimiz var. Bu duygularla, Ulu Önderimiz Atatürk, şehitlerimiz, gazilerimiz, Kuva-yi milliye kahramanlarımızı saygıyla anıyorum. “Ya istiklal, ya ölüm” emrine uyan Edremitli atalarımızı gururla anıyorum. Yaşasın Edremit’in kurtuluş mücadelesi!  Ne Mutlu Edremitliyim Diyene! Ne Mutlu Türküm Diyene! Edremit’in 102. kurtuluş yıldönümü kutlu olsun!” dedi.

 

Kutlamalarda, öğrencilerin okuduğu şiirler ve Edremit Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi büyük alkış topladı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından Menderes Bulvarı üzerinde geçit töreni başladı. Burada, Kaymakam Ahmet Odabaş’a efeler tarafından Türk Bayrağı takdim edilerek şehrin anahtarı sembolik olarak sunuldu.

 

Askeri birliklerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, dernekler, odaların katıldığı geçit töreni halk tarafından yoğun ilgiyle izlendi. Etkinlikler, Faruk Serpil Parkı’nda açılan stantlar ve halka pilav ayran ikramıyla son buldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı