enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5664
EURO
35,0373
ALTIN
2.434,83
BIST
10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
31°C
İstanbul
31°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C

Dezenformasyon Yasası Bu Haliyle Büyük Risk

Sosyal medya ve internette ‘yalan haberle mücadele’ gerekçesiyle hazırlanan ve kamuoyunda "Dezenformasyon Yasası" olarak adlandırılan yasa teklifine karşı meslek örgütleri birlikte mücadele ediyor.

Dezenformasyon Yasası Bu Haliyle Büyük Risk
01.06.2022 12:20
0
A+
A-
Sosyal medya ve internette ‘yalan haberle mücadele’ gerekçesiyle hazırlanan ve kamuoyunda "Dezenformasyon Yasası" olarak adlandırılan yasa teklifine karşı meslek örgütleri birlikte mücadele ediyor.
 
 
‘Medya Dayanışma Platformu’nu temsilen, Gazetecilik meslek örgütlerinin temsilcileri; internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine ilişkin görüş ve önerilerini sunmak üzere TBMM’de; AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin grup başkanvekilleri ile görüştü. Temsilciler, teklifin yaptırıma yol açacak maddelerini eleştirdi. Özellikle, Türk Ceza Kanunu’na eklenen “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunun teklif metninden çıkarılmasını istedi.
 
 
Medya Dayanışma Grubu adına İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’nin yanı sıra Parlamento Muhabirleri Deneği Başkanı Kemal Aktaş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Yusuf Kanlı, Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Şeyma Paşayiğit, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine ilişkin görüş ve önerilerini sunmak için TBMM’deydi.
 
 
Meslek örgütü temsilcileri sırasıyla CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman ile görüştü.  
 
 
MESLEK ÖRGÜTLERİNİN GÖRÜŞÜ ALINMALI
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” ifadelerinin yer aldığı 29. maddenin ifade ve haber alma hakkı açısından sakıncalar doğuracağına işaret etti. Bilginin kaynağında doğrulanması gerektiğini, gazetecilerin esaret altına alınarak yaratılan baskı ile çözüm yaratılamayacağını söyleyen Gappi, yanlış gördükleri düzenlemelere karşı önerilerini ifade ettiklerini belirtti.  
 
KOMİSYONA DAVET
Yasa teklifi ile internet haber sitelerinin de Basın Yasası kapsamında "süreli yayın" olarak tanımlanması ve çalışanlarının basın kartı almalarının yolu açılmasının önemli olduğuna işaret eden Gappi ancak Basın Kartları Komisyonu’nun yapısı dahil birkaç maddede daha soru işaretleri olduğuna vurgu yaparak, teklifin mutlaka meslek örgütlerinin görüşü doğrultusunda yasalaştırılması gerektiğinin altını çizdi.
 

Heyet bugün de HDP Grubu ile görüşecek. Ayrıca teklifin ele alınacağı Meclis Komisyonu’na İzmir Gazeteciler Cemiyeti de görüş bildirmek üzere davet edildi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.