enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1350
EURO
38,0257
ALTIN
2.888,03
BIST
9.887,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
26°C
İstanbul
26°C
Hafif Yağmurlu
Salı Açık
27°C
Çarşamba Açık
27°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Açık
29°C

Cinsel istismarın izleri hayat boyu kalıyor!

İstismarın etkilerinin çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre farklılık gösterdiğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Davranış değişiklikleri en sık rastlanan etkilerden biri.

Cinsel istismarın izleri hayat boyu kalıyor!
23.09.2024 15:01
0
A+
A-

İstismarın etkilerinin çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre farklılık gösterdiğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Davranış değişiklikleri en sık rastlanan etkilerden biri.” dedi. Çocuğun bu durumla başa çıkabilmesi için öncelikle aile tarafından koşulsuz kabule ve sevgiye ihtiyaç duyduğunu, sonrasında profesyonel destek almaları gerektiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, bu süreçte çocuğa sağlıklı ve tutarlı bir davranış ve söylem içerisinde olmaları gerektiğinden ailelerin de psikolojik destek almaları gerektiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, cinsel istismara maruz kalan çocukların karşılaşabileceği zorluklar hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken dönemde düzenli psikoterapi desteği önemli

Cinsel istismara maruz kalan çocuklarda görülen olumsuz etkilerin çocuğun yaşamı boyunca izini silmekte zorlanacağı bir durum haline geldiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “İstismarın türüne, şiddetine, sıklığına ve kim tarafından gerçekleştiğine göre her kişide farklı yoğunlukta belirtiler görülebilir.” dedi.

İstismara maruz kalan çocuklarda, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, düşük özgüven, akademik ve mesleki başarıda düşüklük, madde bağımlılığı, öfke kontrol zorluğu, sağlıksız cinsel davranışlar ve ilişki sorunları görülebildiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu durumlar bireysel farklılıklar göstermekle birlikte erken dönemde alınacak düzenli psikoterapi desteği sayesinde kişinin yaşadığı bu zorluklar ile güçlendirilerek baş etmesi sağlanabilmektedir.” şeklinde konuştu.

İstismarın etkileri yaşa göre değişir mi?

İstismarın etkilerinin çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre farklılık gösterdiğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu durum çocuğun olayı algılamasına, fark etmesine ve kendisini ifade etmesine göre değişmektedir.” dedi. 

Davranış değişikliklerinin en sık rastlanan etkilerden biri olduğunun altını çizen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, şöyle devam etti:

“Aniden içe kapanma, ağlama krizleri, korkunun günlük hayat içerisinde yayılması, gerileme dediğimiz daha bebeksi davranışlar, alt ıslatma, kaka kaçırma veya parmak emme gibi davranışlar görülebilir. Okul döneminde akademik performansın düşmesi, arkadaşlık ilişkilerinden kaçınma veya saldırgan davranışlar öne çıkabilir. Ergenlik döneminde ise kimlik gelişiminde ve yapılanmasında güçlüklerin olması, depresyon, anksiyete, kendine zarar verme davranışları gibi riskli davranışlarda artış görülebilmektedir.”

Tedavi sürecinde aileler de psikolojik destek almalı 

Çocuğun tüm bu etkilerle başa çıkabilmesi için öncelikle aile tarafından koşulsuz kabule ve sevgiye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Aile tarafından suçlanmadan aldığı sevgi ve sosyal desteğin çocuğun baş edebilmesinde oldukça önemli rol oynadığı bilinse de; ruh sağlığı uzmanı tarafından düzenli bir destek alması oldukça önemlidir.” uyarısında bulundu.

Bu süreçte ailelerin öncelikle kendileri için de psikolojik destek almaları gerektiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Aile iyi olmazsa çocuğa da sağlıklı ve tutarlı bir davranış ve söylem içerisinde olmaları güçleşecektir. Bununla birlikte; çocuğa ihtiyaç duyduğu anlayışı, kabulü ve sevgiyi koşulsuz ve tutarlı bir şekilde sunmaları çocuğun bu süreci atlatabilmesi için elzemdir. Bu süreç içerisinde belki de ailelerin en çok zorlandığı durumlardan bir tanesi çocuğun istediği ve ihtiyaç duyduğu mesafeyi ve alanı açmak olabiliyor. Tüm bu adımlar çocuğa ve aileye özgü bir şekilde bir ruh sağlığı profesyoneli tarafından yapılandırılmalıdır.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı