enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Çanakkale Savaşı’na ışık tutan Troya ve Granikos savaşlarının yapıldığı coğrafya araştırılacak

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof.

Çanakkale Savaşı’na ışık tutan Troya ve Granikos savaşlarının yapıldığı coğrafya araştırılacak
20.02.2025 12:35
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğ Öner’in yürütücülüğünü yaptığı “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Troya ve Granikos Savaşlarından Çanakkale Savaşına” projesi, TÜBİTAK 1001  Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Projeye katkı sağlayan akademisyenleri makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Akademisyenlerimiz tarafından hayata geçirilen projeler, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor. Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğ Öner’in yürütücülüğünü yaptığı proje ile arkeoloji, coğrafya ve tarih alanlarına yeni bir yaklaşım sunularak, Troya ve Granikos savaşlarının iyi anlaşılması ile birlikte Çanakkale Savaşına giden yolun nasıl açıldığının tespit edilmesi hedefleniyor. Çanakkale Savaşı, Türk Milletinin emperyalist güçlere dur dediği İstiklal Savaşı’mızın önsözüdür. Çanakkale Savaşı sürecinde Troya ve Granikos savaşlarının nasıl bir doğal çevrede gerçekleştiğinin ortaya konulması hem tarihe ışık tutacak hem de kültür ve turizme katkılar sağlayacaktır. Türk turizmine nitelikli katkıları dolayısıyla proje ekibimizi tebrik ediyorum” dedi.

 “Bölgenin yıllar içindeki coğrafi değişimi araştırılacak”

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ertuğ Öner, “Amacımız, yüzyıllar öncesinde Anadolu’ya batıdan gelen ilk saldırılar ve bunlara karşı koyuşun simgesi olan Troya ve Granikos savaşlarının iyi anlaşılmasıyla, bu coğrafyada yaşayan son sahiplerinin azmiyle batıya karşı gösterdiği büyük direnişi simgeleyen Çanakkale Savaşımıza giden yolun nasıl açıldığını ortaya koymaktır. Troya savaşı günümüzden 3 bin 207 yıl, Granikos ise 2 bin 257 yıl kadar önce gerçekleşmiştir. Kuşkusuz, savaşların yaşandığı zamanlarda gerek Troya ve gerekse Granikos ovalarının manzarası günümüzden çok çok farklıydı. Bu proje ile alüvyonlar içinde delgi sondajlar yapılarak her iki savaş alanının o zamanlardaki doğal çevreleri, manzaraları ortaya konacaktır. Çünkü bunca geçen zamana ait ipuçları bu ovaları kaplayan alüvyonlar içinde saklıdır. Alüvyon sondajları ile bu genç sedimanlar granülometrik, kimyasal ve paleontolojik analizlerle incelenerek elde edilecek bulgular genel jeomorfolojik bilgilerle yorumlanarak Karamenderes ve Biga ovalarının son 6000 yıldaki gelişimi, değişimi ve paleocoğrafik özellikleri ortaya konacaktır. Böylece Çanakkale Savaşına ışık tutan Troya ve Granikos savaşlarının nasıl bir doğal çevrede gerçekleştikleri ortaya konarak arkeoloji, tarih, kültür ve turizme katkılar sağlanacaktır” dedi.

Proje ekibinde; Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Aylin Karadaş ve Doç. Dr. Mehmet Doğan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Rifat İlhan ve Doç. Dr. Serdar Vardar ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan ve Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı