enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,6791
EURO
35,4572
ALTIN
2.499,63
BIST
10.893,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
32°C
Cuma Hafif Yağmurlu
32°C

Çalışma Saatleri Sıcak Havalara Göre Ayarlanmalı

Açık havada güneşe maruz kalarak çalışan tüm işçilerin can güvenliği tehlike altında.

Çalışma Saatleri Sıcak Havalara Göre Ayarlanmalı
05.07.2024 13:30
0
A+
A-

Açık havada güneşe maruz kalarak çalışan tüm işçilerin can güvenliği tehlike altında. Emek yoğun sektörlerde inşaat, tarım, yol, ulaşım, liman, tersane gibi dış mekânda uzun süre güneş ışınlarına ve yüksek ısıya maruz kalmak, kapalı ortamlarda yeterli havalandırma/soğutma sistemlerinin bulunmadığı ortamlarda yoğun çalışmak, sıcak çarpması, kas ağrısı-kas yıkımı, sıcak baygınlığı, isilik gibi sağlık sorunlarını tetikliyor.

Sıcak havalarda çalışan işçiler için genel olarak hangi tehlikelerin olduğunu anlatan Allservice Yönetim Kurulu Başkanı ve İK Yöneticisi Ebru Akyüz, işverenlerin alacağı önlemleri anlattı. İşçi sağlığı ve güvenliğinin korunmasının önemini vurgulayarak, işverenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarını anlatan Ebru Akyüz, “Türkiye’de sıcak havada çalışma mevzuatı, işçilerin sağlığını korumak için çeşitli önlemler içeriyor. Mevsimsel sıcak hava dalgaları, mücbir sebep olarak kabul edilmiyor; ancak normalin dışında gerçekleşen doğa olayları doğal afet olarak değerlendirilebiliyor. İşverenler, çalışanların termal konforunu sağlamakla yükümlü olup, yüksek sıcaklıklarda çalışma zorunlu ise gerekli önlemleri almalı ve kişisel koruyucu donanım sağlamalıdır” dedi.

İşverenlerin çalışma saatlerini sıcak hava koşullarına göre düzenleyebileceğini, çalışma saatlerinin kısaltılması veya serin saatlere kaydırılması gibi uygulamaların mümkün olduğunu ifade eden Akyüz, çalışanların biyolojik saatleri ve kanuni düzenlemeler göz önünde bulundurularak, mola sürelerinin uzatılması veya sıklaştırılması da dahil olmak üzere, çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

“ÇALIŞANIN GEREKLİ KOŞULLAR SAĞLANMIYORSA ÇALIŞMAYI REDDETME HAKKI VAR”

Sıcak hava koşullarında çalışmayı reddetme hakkı da gündeme geldi. Akyüz, işverenin gerekli şartları sağlamadığı durumlarda, çalışanların çalışmaktan kaçınma hakkına sahip olduğunu ve bu durumda yapılan fesihlerin haksız veya geçersiz sayılacağını açıkladı. Çalışanların, bu hakkı kullanırken iş sağlığı ve güvenliği kuruluna veya işverene başvurması gerektiğini ve alınan kararların tutanakla tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ebru Akyüz, sürekli sıcağa maruz kalan iş sınıfındaki çalışanlara tanınan ek haklara da değindi. 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesine göre, belirli işyerlerinde ve işlerde çalışanlara, emeklilik için tabi olunan yaştan indirilmek üzere, ilave hizmet süresi verildiğini belirtti. Allservice Yönetim Kurulu Başkanı ve İK Yöneticisi Ebru Akyüz, sıcak hava koşullarında çalışma mevzuatının, çalışanların sağlığını korumayı hedeflediğini ve işverenlerin bu konuda proaktif olmaları gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Sıcak havalarda çabuk yorulma, dikkatin çabuk dağılması, sinirlilik hali, isteksizlik, hata sıklığının artması gibi olumsuzluklar da görülebiliyor. İşverene çeşitli mevzuatlarda yükümlükler var ama bunlar yetersiz. Termal konfor şartlarının oluşturulması, çalışma ortamının işçi sağlığını olumsuz etkilememesi yönünde yükümlülükler var. Açık alanda taşıtla çalışma ile ilgili çok net bir tanımlama mevcut değil. İşyeri tanımı kanunda araçları da kapsar dese de işyeri dışında kullanılan taşıma araçları termal konfor yükümlülüklerini içeren yönetmeliğin dışında bırakılmıştır. İşyeri dışında, işin yürütümü gereği kullanılan tüm araçlar da aslında işyeri sayılır. Bu yüzden işyerinde işverence sağlanması gereken tüm termal konfor şartları taşıma araçlarını kullanırken de sağlanmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı