enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,7452
EURO
35,2159
ALTIN
2.449,16
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
30°C

Bu proje ile deprem sonrası menopozal dönemdeki kadınların sağlık ihtiyaçları belirlenecek

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.

Bu proje ile deprem sonrası menopozal dönemdeki kadınların sağlık ihtiyaçları belirlenecek
25.06.2024 12:08
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Güleç Şatır’ın yürütücülüğünü yaptığı “Deprem Sonrası Menopozal Dönemdeki Kadınların Geçiş Teorisine Göre Yaşadıkları Deneyimlerin ve Sağlık İhtiyaçlarının Belirlenmesi” konulu proje TÜBİTAK 1002- B Acil Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Ege Üniversitesi bilim insanları öncülüğünde hazırlanan projelerin TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ettiğini söyleyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyi gerçekleştiren ekibi tebrik ederek başarılar diledi.

Araştırmanın içeriği ile ilgili bilgi veren Proje Yürütücü Doç. Dr. Duygu Güleç Şatır, “Krizlerde ve afetlerde kadın sağlığının korunması ve iyileştirilmesi üzerinde durulması gereken bir önemli bir konudur. Kadınlar afetlerde daha fazla kırılgan grup olarak kaynaklara erişim sorunu yaşayabilmektedir. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü krizlerde kadın sağlığının korunması ve geliştirilmesini sağlık eylemi sorumlulukları kapsamında ele almıştır” diye konuştu.  

Doç. Dr. Duygu Güleç Şatır, “Bu projede 06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve  Elbistan ilçeleri olan, yıkıcı depremleri yaşayan ve menopoz döneminde olan kadınların deprem sonrası süreçte menopoz sürecine özgü yaşadıkları fiziksel, ruhsal ve sosyal değişimler ile bu süreçteki sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Proje kapsamında evi depremde hasar görmüş şu an konteyner kent ya da misafirhanede yaşamakta olan menopoz dönemindeki kadınlarla görüşmeler yapılacak, yaşadıkları sorunlar ve sağlık ihtiyaçları belirlenecektir. Proje sonunda elde edilen veriler bu özellikteki kadınların ihtiyaçlarına yönelik stratejilerin geliştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Etkili stratejilerle deprem gibi afetlerde menopozal dönemdeki kadınların yaşanabilecek fiziksel ve ruhsal semptomlarla baş etmesi ve iyilik hallerinin sağlanması öngörülmektedir” dedi.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Duygu Güleç Şatır’ın yürütücülüğünü yaptığı projede Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kadın Sağlığı ve Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Hemşire Aysun Özlem Şan da görev alıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı