enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bornova’nın köyleri eski statüsüne dönüyor

2012 yılında çıkan yasa ile mahalleye dönüştürülen Bornova’nın 12 eski köyü, yeniden kırsal mahalle statüsüne dönüyor.

Bornova’nın köyleri eski statüsüne dönüyor
14.05.2025 09:13
0
A+
A-

2012 yılında çıkan yasa ile mahalleye dönüştürülen Bornova’nın 12 eski köyü, yeniden kırsal mahalle statüsüne dönüyor. Ekonomileri büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa bağlı olan köylüler, Bornova Belediye Meclisi’nden geçen kararların ardından kırsal kalkınmaya verdiği destek için Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’ye teşekkür etti. Karar Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de geçtikten sonra kırsal statüye kavuşan mahallelerde tarım amaçlı yapıların emlak vergileri ve sulama giderleri indirimli olacak.

2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile Türkiye genelinde 16 bin 220 köy ve 1.053 belde mahalleye dönüştürülmüş; köylerin meraları, gayrimenkulleri ve ortak malları belediyelere devredilmişti. Tarımsal üretim, hayvancılık ve kırsal yaşam bu değişiklikten derinden etkilense de köyler üretimden kopmamıştı.

Başkan Eşki: “Toprağın üreten insanlarını yalnız bırakmayacağız”

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, köy kimliğini korumak isteyen yurttaşlara destek verdiklerini belirterek, “Bu bölgelerin üretimden kopmaması, bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesi için mücadele ediyoruz. Köy statüsünün ardından kooperatifler aracılığıyla bölgede tarımı ve hayvancılığı geliştirecek çalışmalara hız vereceğiz” dedi.

Köylüler Anlatıyor: “Burası şehir değil, biz köylüyüz”

Yaşar Yılmaz / Beşyol Mahallesi Muhtarı:

“Bizim talebimiz köy statüsüne yeniden kavuşmaktı. Mahalle olmak bize üretimde ciddi kısıtlar getirdi. Beşyol’un kırsal mahalle olmasıyla birlikte tarım, tavukçuluk, hayvancılık gibi alanlarda daha rahat hareket edebileceğiz. Sayın Başkanımız Ömer Eşki her zaman yanımızda oldu. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.”

 Cemil Güler / 65 yaşında / Çiftçi:

“Ben ömrüm boyunca toprağın üstünde çalıştım. Fabrika nedir bilmem. Şehirde yaşamıyorum ki mahalle olayım. Benim köylü olmam lazım. Belediye Başkanımız Eşki köyümüze sık sık gelir, bizimle çay içer. Allah razı olsun.”

 Gönül Koncagül / 58 yaşında / Çiftçi:

“45 yıldır bu topraklarda üretiyorum. Mahalle olduktan sonra meralarımız elimizden gitti. Hayvancılığı bırakmak zorunda kaldık. Başkanımız sayesinde yeniden umutlandık. Bahçemizde yetiştirip hem kendimiz tüketiyoruz hem de ülkeye faydamız oluyor.”

 Ali Yılmaz / 58 yaşında / Çiftçi:

“Kırsalda yaşıyoruz, çiftçiyiz, bağımız bahçemiz var. Biz mahalle değil köyüz. Kırsal mahalle statüsü bize nefes aldıracak. Başkanımıza teşekkür ediyoruz.”

 Mustafa Koncagül / 68 yaşında / Çiftçi:

“2B yasasından sonra birçok kişi toprağını devretmek zorunda kaldı. Meramız kalmadı. Hayvancılık bitti. Ama şimdi yeniden kırsal mahalle olacağız. Bu umut bile bizi sevindirdi.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı