enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Başka Sorular Söyleşi Programı’nın Nisan ayı konuğu Serap Ekizler Sönmez oldu!

Zeliha Eliaçık’ın sunduğu Başka Sorular söyleşi programının bu ayki konuğu Serap Ekizler Sönmez oldu.

Başka Sorular Söyleşi Programı’nın Nisan ayı konuğu Serap Ekizler Sönmez oldu!
02.05.2025 11:47
0
A+
A-

Zeliha Eliaçık’ın sunduğu Başka Sorular söyleşi programının bu ayki konuğu Serap Ekizler Sönmez oldu. 30 Nisan Çarşamba akşamı saat 19.30’da, Zeytinburnu Kültür Sanat’ta gerçekleştirilen söyleşide Serap Ekizler Sönmez; geometrik desenlerin serüveni hakkında bilgi verdi.  

Başka Sorular’da her ay kültür, akademi ve sanat dünyasından değerli isimlerle birlikte toplumu ilgilendiren konulara mercek tutuluyor. Zeliha Eliaçık’ın moderatörlüğünü yaptığı programda bu ay, Serap Ekizler Sönmez ile “İslam Sanatında Geometrik Desenler” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

“Çalışma alanımın merkezinde gelenekteki geometrik desenler var.”

Serap Ekizler Sönmez, asıl çalışma alanının İslam sanatındaki geometrik desenler olduğunu söyledi:

“Çalışmalarımı pergele benzetirsem bunun sabit ayağı geometrik desenlerin gelenekte nasıl üretildiği sorusudur. Bu konuda eski bilim ve sanat insanları nasıl refleks gösteriyordu, bunun izini sürmeye çalışıyorum. Bir deseni analiz ederken ne düşünüyorlardı, nasıl hareket ediyorlardı? Bu soruların peşindeyim.”

“Bilim ve sanat tarih boyunca iç içe geçmiştir.”

Serap Ekizler Sönmez, geometrik desenleri sağlam bir zemine oturtmak için bilim ve sanat tarihine bütüncül bakmak gerektiğini söyledi:

“Geometrik desenler üzerinden bir felsefe inşa edilmiş ise bunun kesinlikle o dönemin düşünce dünyasıyla ilgisi vardır, diye düşünüyorum. Çünkü bilim ve sanat tarih boyunca iç içe geçmiş. Bilim bir yerde yükselirken sanat çökmemiş. Hele geometri gibi bir alan söz konusu olunca geometri tarihini ve onun üzerinden düşünce tarihini sağlam bir zemine oturtmamız gerekir.”

 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı