Yeni ILO-UNICEF raporu, halen 1,5 milyar çocuğun aile veya çocuk nakit yardımından yararlanamadığı dünyamızda sosyal koruma kapsam açığının kapatılması için çağrı yapıyor Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan yeni rapora göre sosyal koruma, çocuk işçiliğinin en önemli nedenlerinden birisi olan aile yoksulluğunu ve kırılganlığını azaltıyor.
Yeni ILO-UNICEF raporu, halen 1,5 milyar çocuğun aile veya çocuk nakit yardımından yararlanamadığı dünyamızda sosyal koruma kapsam açığının kapatılması için çağrı yapıyor
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan yeni rapora göre sosyal koruma, çocuk işçiliğinin en önemli nedenlerinden birisi olan aile yoksulluğunu ve kırılganlığını azaltıyor.
Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılmasında Sosyal Korumanın Rolü: Kanıtlar ve Politika Etkileri başlıklı rapor, 2010 yılından beri yapılan birtakım araştırmalarda elde edilen kanıtları, sosyal korumanın, ailelerin ekonomik veya sağlık alanındaki zorluklarla başa çıkmasına yardım etmek suretiyle çocuk işçiliğini nasıl azalttığını ve okullaştırmayı nasıl desteklediğini ortaya koyuyor.
Ancak araştırmaya göre, tüm çocukların sosyal korumadan yararlanmasını sağlama yolunda çok az ilerleme kaydedildi. Dünyada 0-14 yaş arası çocukların yüzde 73,6’sı veya 1,5 milyar çocuk aile veya çocuk nakit yardımı alamıyor. Raporda belirtildiği üzere, böylesine büyük bir koruma açığının kapatılması, hem de ivedi olarak kapatılması gerekiyor.
““Evrensel sosyal korumaya yatırım yapmak için birçok gerekçemiz var; çocuk işçiliğinin çocukların hakları ve esenliği üzerindeki yıkıcı etkileri göz önüne alındığında, bu gerekçelerin en önemli ve en zorunlu olanı da çocuk işçiliğini ortadan kaldırmaktır."
Guy Ryder, ILO Genel Direktörü
Rapora göre, hükümetler, sosyal korumayı desteklemek için kullanabilecekleri bir dizi politika aracına sahip; ancak, politika belirleyiciler kesin sonuç alıcı biçimde harekete geçmezse, COVID-19 küresel salgını , devam eden çatışmalar, artan yoksulluk ve iklim değişikliği nedeniyle çocuk işçiliği daha da yayılacak.
Dünyada 160 milyon çocuk , ya da 5-17 yaş aralığındaki her 10 çocuktan 1’i, çocuk işçiliği kapsamında ve 2016 yılından bu yana, azaltma yönünde kaydedilen ilerleme durdu. Bu eğilim COVID-19 krizi başlamadan önce de vardı. Tahminlere göre, önleme stratejileri olmaması durumunda, artan yoksulluk ve kırılganlık nedeniyle, çocuk işçiliği yapan çocukların arasına 2022 sonuna kadar 8,9 milyon çocuk daha eklenecek.
Rapor, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için sosyal koruma sistemlerini güçlendirmeye yönelik birtakım öneriler de ortaya koyuyor:
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı