enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2664
EURO
37,4335
ALTIN
2.915,41
BIST
8.699,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

21. Türkiye Kuş Konferansı 18-20 Ekim 2024’te Yaban Hayatı Suçları ve Kuşlar temasıyla Ankara’da.

Doğa Derneği’nin organize ettiği 21.

21. Türkiye Kuş Konferansı 18-20 Ekim 2024’te Yaban Hayatı Suçları ve Kuşlar temasıyla Ankara’da.
14.10.2024 14:56
0
A+
A-

Doğa Derneği’nin organize ettiği 21. Türkiye Kuş Konferansı, Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde 18-20 Ekim 2024’te Ankara’da gerçekleşiyor. 3 gün sürecek konferansa 30 akademisyen ve uzman sunumlarıyla katkı koyacak. Van, Denizli, Bolu, Muğla, İstanbul, Edirne, Uşak ve Gaziantep gibi Türkiye’nin farklı illerinden 300’den fazla katılımcının kayıt yaptırdığı konferans, Türkiye’deki yaban hayatı suçlarına dikkat çekmeyi, bu suçlara karşı işbirlikleri oluşturmayı hedefliyor.

 

20 yılı aşkındır sürdürülen Türkiye Kuş Konferansı, ülkemizin kuşlarının ve onlar için özel önem taşıyan Önemli Doğa Alanları’nın izlenmesi, korunması, yeni iş birliklerinin başlatılması, deneyim paylaşımı ve kuşlara, ekosistemlere ilgi duyanlar için ortak iletişim platformu görevi görüyor. 21.si gerçekleşecek olan Türkiye Kuş Konferansı, bu sene yaban hayatı uzmanları, biyologlar, karar vericiler, yerel belediyeler, jandarma ve emniyet mensuplarını bir araya getirecek. 

 

Yaban Hayatı Suçları ve Kuşlar temasıyla düzenlenen konferansın ilk iki günü Dünya Kuşları Koruma Kurumu ortakları (BirdLife International) dahil olmak üzere Türkiye ve yurtdışından katılımcıların sunumlarıyla geçecek. Konferansta pek çok konuda sunumlar gerçekleşecek; farklı ülkelerde yaban hayatı suçlarıyla mücadele örneklerinden nesli tehlike altındaki dalıcı ördeklerin ekolojisine, genetik çalışmalardan yapay zekaya, sanatta kuş yuvalarının incelemesinden edebiyattaki yaban hayatı suçlarına kadar geniş bir kapsamda çalışmalar sunulacak. Üçüncü gün ise Mogan Gölü Önemli Doğa Alanı’nda kuş gözlem gezisi yapılacak. 

 

‘Yaban hayatı suçları çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir tehdit.’

21. Türkiye Kuş Konferansı hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç; ‘Dünya Kuşları Koruma Kurumunun (BirdLife International) 54 ülkede binlerce uzman ve gönüllüyle hazırladığı Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi’nde, Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yasadışı öldürme, yakalama ve ticaret dahil olmak üzere aşırı istismar; küresel olarak kuşların soyunun tükenmesindeki en önemli etkenlerden biri. 

Yaban hayatı suçları çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir tehdit. Ancak geniş bir coğrafya olması ve insan kaynağı eksikliği nedeniyle veriler yetersiz, tehdidin şiddeti sadece tahminlere dayanıyor. Doğrudan ya da dolaylı olarak zehirlenen, yasal ya da yasadışı olarak avlanan ve kaçırılan yaban hayvanlarının sayısı tam olarak bilinmiyor. Bu tehdidin Türkiye çapında şiddetinin belirlenmesi, karar vericiler tarafından önlemlerin alınması gerekiyor. Doğa Derneği’ne sıklıkla yaban hayatı suçlarına yönelik ihbarlar geliyor ve son yıllarda bu ihbarların sayısı artıyor. Bu yılki Konferans bu suçlar konusunda çalışan uzmanlar, gönüllüler ve yetkilileri bir araya getirmeyi ve çözüm önerilerinin konuşulmasını amaçlıyor. Bu amaçla gerçekleştireceğimiz Konferansın Düzenleme Kurulu Üyeleri olan Prof. Dr. Selami CANDAN, Prof. Dr. Burçin Aşkım GÜMÜŞ, Dr. Erhan Doğan ERSOY ve Umut Ali DAĞ’a teşekkür ederiz.’’ dedi.

 

Doğa Derneği’nin düzenlediği konferansın ortakları arasında; Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu ve Gazi Üniversitesi Biyolojik Takip ve Araştırma Topluluğu yer alıyor. Konferans, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı ve GEF Küçük Destek Programı tarafından destekleniyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı