enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2438
EURO
37,6308
ALTIN
2.916,92
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

Egeli akademisyenlerden pestisit ve gübre kullanımına yönelik çevre dostu proje

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Dr.

Egeli akademisyenlerden pestisit ve gübre kullanımına yönelik çevre dostu proje
04.10.2024 14:32
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hichem Moulahoum’un yürütücülüğünü üstlendiği  “Çevre Dostu ve Multifonksiyonel Titanyum Nanopartiküllerin Yeşil Kimya ile Sentezlenmesi ve Agronomik Ürünlerde Bitki Büyümesi ve Patojenlere Karşı Koruma Etkinliklerinin Belirlenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK- ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje ile çevre dostu yeşil titanyum dioksit nanopartikülleri kullanılarak tarımda devrim yaratılacak.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Fen Fakültemiz öğretim üyesi Dr. Hichem Moulahoum ve ekibinin TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projeleri sadece bilimsel alanda değil, aynı zamanda Türkiye’nin ekonomik ve endüstriyel gelişimine de önemli katkıda bulunacak. Akademisyenlerimizin projelerinin desteklenmesi Ege Üniversitesi ve Türkiye’nin bilimsel araştırmalarındaki liderliğini bir kez daha ortaya koyuyor. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.    

Proje hakkında bilgi veren Öğretim Üyesi Dr. Hichem Moulahoum, “Bu proje, doğal bitki özleri ve gıda atıklarından elde edilen çevre dostu yeşil titanyum dioksit nanopartikülleri kullanarak tarımda devrim yaratmayı amaçlıyor. Özellikle üzüm ve narenciye kabuklarından elde edilen bitki atıkları kullanılarak sentezlenen bu nanopartiküller, bitki büyümesini teşvik etmek ve patojenlere karşı koruma sağlamak için kullanılacak. Bu proje, konsept kanıtı olarak tasarlanmış olup, gerçek yaşam koşullarında test edilecek” dedi.

“Çiftçilerin maliyetlerini düşürecek”

Projenin ekonomik ve endüstriyel açıdan pek çok avantajı bulunduğunu ifade eden Öğretim Üyesi Dr. Hichem Moulahoum, “Öncelikle bu proje ile sentetik pestisitlerin yerine çevre dostu ve maliyet etkin bir alternatif sunarak tarımsal üretimde sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyoruz. Bu sayede, pestisit ve gübre kullanımı ile ilişkili çevresel kirliliğin azaltılması planlanıyor. Ayrıca, bu projede geliştirilecek olan preparat, hem pestisit hem de besin takviyesi olarak kullanılabileceği için çiftçilerin maliyetlerini düşürecek ve verimliliği artıracak” diye konuştu.

 Öğretim üyesi Dr. Hichem Moulahoum, projenin  Türkiye’de tarım ve sanayi alanında da önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek, “Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası kapsamında, ileri teknoloji gübrelerin geliştirilmesi ve nanogübrelerin ekonomik ve ekolojik üretimine yönelik teknolojilerin geliştirilmesi projenin temel hedefleri arasındadır. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Konuları doğrultusunda, yenilikçi biyolojik mücadele yöntemleri ve biyopestisitlerin geliştirilmesi, tarım ve gıda sektörü atıklarından biyogübre ve biyoaktif madde üretimi projemizin ana bileşenlerindendir. 12. Kalkınma Planı Öncelikli ve Kilit Teknoloji Alanları dahilinde, ileri malzeme teknolojileri ve gıda güvenliğine yönelik yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi, bitkisel kaynaklardan değerli kimyasalların elde edilmesi projenin hedefleri ile örtüşmektedir. Projenin çok yönlü yapısı, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini çekerek genç araştırmacılara önemli deneyimler kazandıracak ve onları bilimsel araştırma dünyasına hazırlayacak. Bu proje, Türkiye’de tarım ve sanayi alanında önemli katkılar sağlayacak” dedi.

Proje ekibinde EÜ Fen Fakültesinden öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Zihnioğlu, Prof. Dr. Suna Timur, Prof. Dr. Lale Aktaş , Dr. Öğr. Üyesi Faezeh Ghorbanizamani ve Araş. Gör. Kerem Tok, Ziraat Fakültesinden ise Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hatipoğlu yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı