enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2041
EURO
37,8064
ALTIN
2.916,89
BIST
9.012,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Açık
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Yağmurlu
21°C

İki nesil Yaşlılık Şurası’nda bir araya geldi

Bağcılar Belediyesi tarafından Vefahane Yaşam Merkezi’nde düzenlenen 1.

İki nesil Yaşlılık Şurası’nda bir araya geldi
02.10.2024 17:13 | Son Güncellenme: 02.10.2024 17:14
0
A+
A-

Bağcılar Belediyesi tarafından Vefahane Yaşam Merkezi’nde düzenlenen 1. Yaşlılık Şurası’nda iki nesil bir araya geldi. Yaşlıların tecrübelerini gençlerle paylaştığı programın akademisyen konukları da yaşlıları “Sosyal İzolasyon ve Yalnızlık”, “Aktif Yaşlanma ve Topluma Katılım” ile “Yaşlılıkta Beslenme” konularında hem bilgilendirdi hem de uyardı.

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü sebebiyle Bağcılar Belediyesi anlamlı bir etkinliğe imza attı. Bu amaçla, Vefahane Yaşam Merkezi’nde 1. Yaşlılık Şurası gerçekleştirildi. Açık alanda düzenlenen programa yaşlıların yanında üniversite ve lise öğrencileri de katıldı. Yaşlılar ile gençlerin sohbetler ettiği programda davetliler, saz ve ney dinletisiyle de keyifli zaman geçirdi.

Konforlu hayat sürmeleri için gayret içindeyiz

Şura’nın açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ise “Dünyadaki yaşlı nüfus oranı artmakta. Avrupa’da yüzde 20’lerin üzerinde. Dünya ortalaması ise yüzde 9.8’lerde. Türkiye ortalaması ise yüzde 9.9. Bağcılar’da ise bu oran yüzde 6 civarında. Türkiye ortalamasının gerisinde olmamıza rağmen Bağcılar Belediyesi olarak bulunduğumuz mekandaki çalışmayı önemli buluyoruz. Vefahane Yaşam Merkezi’ni hayata geçirerek tüm belediye ve kamu kurumlarına örnek çalışmayı başlatmış olduk. Burada spordan beslenmeye kadar tüm boyutlarıyla büyüklerimizin hem sürdürdükleri yaşamlarında rahat konforlu hayat sürmelerine katkı sunacak her alanı ihmal etmeden burada yürütme gayreti içindeyiz. Aktif bir yaşlılığı da burada yaşayabilmeleri adına birlikte zamanımızı geçiriyoruz” dedi. 

Yaşlılar bizim çoban yıldızlarımız

Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun ise “Yaşlılarımız, hayat üniversitesinin en bilgin mezunları. Kendileri fikirlerine ihtiyaç duyduğumuz büyüklerimiz, bizim en önemli yol göstericilerimiz. Adeta bizim çoban yıldızlarımız” şeklinde konuştu. 

Türkiye’miz süper yaşlı grubunda

Açılış konuşmalarının ardından Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Rektör Danışmanı, Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Barış’ın moderatörlüğünü yaptığı oturum başladı. 

“Yaşlılarda Sosyal İzolasyon ve Yalnızlık” konusuna değinen Yıldız Teknik Üniversitesi, Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Esen Demir, şunları anlattı: “Büyük bir oranda yaşlanan Türkiye’miz süper yaşlı grubunda. Yaşlı nüfusu artınca sorunları da gündeme geliyor. Yaşlılarımızın yüzde 19’a yakını yalnız yaşıyor. Yalnızlık dediğimizde beraberinde sıkıntıları ve problemleri getiriyor. İnsanoğlu sosyal varlıktır. Mutlaka bir iletişim etkileşim içerisinde olan varlıktır. Bu bağ koptuğu anda özellikle erkeklerde psikolojik sıkıntılara yol açıyor. Biz bunu çözülebilen bir mesel olarak da görmemiz gerekir.”

“Yaş 70 iş bitmiş” sözü geçerliliğini yitirdi

“Aktif Yaşlanma ve Topluma Katılım” konusu hakkında konuşan İstanbul Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Nur Elçin Boyacıoğlu ise şunları söyledi: “Kültürümüzde önceden ‘Yaş 70 iş bitmiş’, ‘Yıkılan ağaca balta vuran çok olur’, ‘Gitti gelmez gençlik, geldi gitmez ihtiyarlık’ ve ’80-90 arası evden çıkmak kör olası’ sözlerimiz vardı. Bunlar artık geçerliliğini yitirdi. Burada yaşı 70’i geçmiş hala aktif olan yaşlılarımızı görüyoruz. Aktif ve sağlıklı olmak demek işin özü fiziksel ve zihinsel olarak iyi olma halidir. Bu anlamda Vefahane çok güzel bir merkez. Güzel bir uygulama alanı. Keşke bütün belediyelerin böyle güzel uygulamaları olsa.”

 

Her türlü besini yememiz gerekiyor

“Yaşlılıkta Beslenme” konusunda ise Bezmialem Vakıf Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sabiha Zeynep Aydenk Köseoğlu da şunlara vurgu yaptı: “Yeterli ve dengeli beslenme, siz büyüklerimizin daha sağlıklı yaşamaları ve yaşam kalitenizin daha iyi olabilmesi amacıyla mutlaka edinilmesi gereken prensipler içerir. Bunlar çok önemlidir. Öncelikle birinci olarak yiyeceklerimizi çeşnilendirmek lazım. Her türlü besini yememiz gerekiyor. Her tür besin grubundan tüketmemiz geriyor. Ben bunu yemem ben bunu içmem demeyeceksiniz. Hepsinden alacığımız maddeler var. Bu özellikle sizin yaş grupları önemli.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı