enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1978
EURO
37,9032
ALTIN
2.927,04
BIST
9.351,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
28°C

Şiddet birçok farklı şekilde ortaya çıkabiliyor…

‘2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Günü’ kapsamında şiddet türlerini açıklayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Flört sürecinde taraflardan birinin birdenbire ortadan yok olması da şiddettir, bir kişinin diğeri üzerinde parası ile baskı kurması da şiddettir.

Şiddet birçok farklı şekilde ortaya çıkabiliyor…
01.10.2024 13:26
0
A+
A-

‘2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Günü’ kapsamında şiddet türlerini açıklayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Flört sürecinde taraflardan birinin birdenbire ortadan yok olması da şiddettir, bir kişinin diğeri üzerinde parası ile baskı kurması da şiddettir.” dedi. Şiddete maruz kalan kişilerin içe kapanmaması ve durumu aileleriyle paylaşması gerektiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, gerekirse yasal yollara başvurulmasını önerdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, ‘2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Günü’ kapsamında özellikle ikili ilişkilerde görülen şiddet türleri hakkında bilgi verdi.

Fiziksel şiddet mağdurları durumu aileleriyle paylaşmalı 

Şiddet denildiği zaman ilk akla gelenin fiziksel olduğunu aktaran Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kadın ya da erkek fark etmeksizin kişinin bedensel kuvvet kullanarak partnerine uyguladığı şiddettir. Şiddete uğrayan taraf, bedensel ve ruhsal travma ile yıllar boyu mücadele edebilir.” dedi.

Özgenur Taşkın ayrıca, fiziksel şiddet gören mağdur kişinin, kendini içine kapamadan, özgüvensiz hissetmeden ailesiyle bunu paylaşması ve destek alması gerektiğine dikkat çekti.

Psikolojik şiddet sözel olarak fark ediliyor 

Psikolojik şiddet denildiği zaman da kişinin istismara uğraması durumunun akla geldiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Psikolojik şiddete karşı son zamanlarda farkındalığın arttığını görüyoruz. ‘Bir yere gidemezsin’ ya da ‘sen onu giyemezsin’ gibi ifadeler, erkek ya da kadın fark etmeksizin psikolojik şiddete örnektir.” dedi.

Psikolojik şiddetin sözel olarak fark edildiğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, şunları söyledi:

“Aşağılanmak, özgüvenin azalması, sürekli mutsuz hissetmek ve keyifsiz olmak gibi faktörler görülebilmektedir. Kişinin kendisi bunu partnerine anlatmalıdır ama karşı taraf bunu anlamıyor ve hala devam ediyorsa bu manipüledir. Bunun önlenmesi için partneri ile konuşmalıdır ve davranışlarında değişkenlik göstermiyorsa destek almalıdır. Destek almayı reddediyorsa ilişkiye sınır koyulmalıdır.”

Partneri cinselliğe zorlamak da bir şiddet türü… 

Cinsel şiddetin ise, partneri cinselliğe zorlamak, istemeyeceği davranışları yaptırmaya çalışmak olduğuna vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Cinsellik yaşarken fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulamak ve manipüle etmek şiddettin bir türüdür. Sevginin ölçümü cinsellik ile de yapılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Para ile üstünlük kuruluyorsa bunun adı ‘ekonomik şiddet’…

Partnerlerin birinde ekonomik üstünlüğün bulunması ve bu durumu karşı tarafı baskılayarak lanse etmesinin ise ekonomik şiddet olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “‘Bu evi ben geçindiriyorum, bu evi ben yönetiyorum’ gibi örnekler ekonomik şiddeti açıklar. Kişi, parası ile partneri üzerinde baskı kurarak onu boyunduruğu altında hissetmesine sebebiyet verir.” dedi.

Teknolojinin ve sosyal medya platformlarının gelişmesiyle ‘dijital şiddet’in de hayatımıza girdiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kişileri sürekli olarak dijital alanda yorumlarla, mesajlarla veya aramalar yaparak rahatsız etmek de şiddet faktörlerindendir. Israr etmek, tehdit etmek ve üzerine gitmek gibi davranışlar artık yasal anlamda suç olarak kabul edilmektedir. Mahkemeye verildiği zaman cezai işlem uygulanmaktadır.” hatırlatmasını yaptı.

“Flört şiddetine uğrayan kişi, kendine sınır koymalı” 

Flört şiddetini kişilerin flört sürecinde yani tanışma sürecinde yaşadıkları şiddet olarak tanımlayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Taraflardan birinin birdenbire ortadan yok olması, bir tarafın kendini bir ilişkide zannederken, diğer tarafın mesajlara aramalara geç dönmesi ya da hiç dönmemesi gibi durumlar flört şiddetidir. Flört şiddetine uğrayan kişi, bundan uzaklaşmak için kendine sınır koymalıdır.” dedi.

Kişinin iş ortamında, bir iş arkadaşının sürekli yanına gelerek rahatsızlık vermesi, dışarı çıktığında sürekli aynı kişiyle karşılaşması ya da sosyal medyada istemediği halde zorla takip edilmesi gibi durumların da bir şiddet türü olduğunu hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu tür durumlara karşı hukuki olarak uzaklaştırma kararı alınabileceğini hatırlattı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı